• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

Забременяването и Ендометриозата

Скъпи приятели, искаме да Ви запознаем със състоянието ендометриоза и как то влияе на забременяването.

Ендометриозата е състояние, при което тъкан от лигавицата на матката (наречена „ендометриум“), мигрира извън матката, което води до кървене и болка по време на менструация на местата на разрасналия се ендометриум.

За щастие на жените в репродуктивна възраст, страдащи от ендометриоза, това състояние не означава задължително инфертилитет, а просто по-трудно забременяване. Много жени, страдащи  от заболяването, успяват да заченат спонтанно.  Колкото по-тежка е ендометриозата, толкова по-трудно е забременяването.  Ендометриалната тъкан може да се е струпала около яйчниците или маточните тръби, което пречи на овулацията и/или оплождането. В тези случаи се прибягва до хирургическото отстраняване на тези струпвания, което улеснява забременяването.

Възможна е комбинация от контролирана овариална хиперстимулация, последвана от вътрематочна инсеминация. Ако след няколко опита (броят им се определя от лекуващия акушер-гинеколог) няма резултат, е време да се помисли за ин витро оплождане.

Въпреки че от ендометриоза страдат 1 на 10 жени в репродуктивна възраст, малко хора са чували за това заболяване, тъй като то не е животозастрашаващо. В същото време обаче това състояние рефлектира негативно както върху професионалния, така и върху личния живот на страдащите от него. Необходимо е да се научим да разбираме жените, борещи се всеки ден с ендометриозата, защото те са навсякъде и са повече, отколкото си представяме.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK