• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
време за ин витро

КОЛКО ВРЕМЕ Е НУЖНО ДА ОТДЕЛЯ ЗА ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРА?

Колко време  да отделя за една ин витро процедура?

Скъпи приятели,

Тъй като много от Вас – нашите пациенти живеят в различни краища на страната и чужбина, един от често задаваните въпроси е „Колко време отнема една ин витро процедура?“

Отговорът на този въпрос, зависи от етапа на които сте. Според Световната Здравна Организация (СЗО) ако сте под или на 35 годишна възраст и правите опити да забременеете от 1 година или повече, е време да потърсите професионална помощ. Ако сте над 35 годишна възраст, СЗО препоръчва да потърсите помощ след 6 месеца опити. При първата среща с акушер-гинеколога, специалист по лечение на безплодие, се провежда така наречената консултация за инфертилитет. По време на тази консултация лекарят снема подробна анамнеза и се запознава със всички изследвания, правени до момента, които имат отношение към вашия фертилитет.

Изследвания

Ако нямате никакви изследвания до момента или ако те са неактуални/недостатъчни, лекарят назначава допълнителни изследвания. При дамите изследването, което отнема най-много време, е т. нар. цветна снимка на тръби.  Преди цветната снимка задължително трябва да имате чиста микробиология на вагинален и цервикален секрет, която обикновено се взима около 5 дни преди очаквания 1ви ден на менструация. Ако микробиологията е чиста, цветната снимка се насрочва между 8ми и 13ти ден на последващия цикъл. При мъжа обикновено се назначава спермограма, резултата от която излиза на следващия ден, и при отклонения в показателите, пациентът се насочва за консултация с уролог.

След излизане на всички назначени изследвания се прави повторно посещение при акушер-гинеколога. Ако направените изследвания показват, че има медицински индикации за ин витро, на пациентката обикновено се изписват противозачатъчни за синхронициране на цикъла. Приемът на противозачатъчни се спира в деня, определен от лекуващия лекар. 3 до 4 дни след това идва новият цикъл на пациентката и хормоналната стимулация за ин витро може да започне. Стимулацията трае не повече от 14 дни и е последвана от яйчникова фоликулна пункция. Яйцеклтеките, извадени при пункцията, се оплождат на същия ден и получените ембриони се връщат/трансферират 3 или 5 дни след това. Най-добре е да се направи кръвен тест за бременност 16 дни след ембриотрансфера.

Както сами разбирате, планирането и подготовката на една ин витро процедура отнемат немалко време. Това важи с още по-голяма сила в случаите, когато пациентите чакат одобрение за финансиране от Центъра за Асистирана Репродукция (ЦАР). Затова, ако се опитвате да забременеете от повече от 6 месеца/ 1 година в зависимост от вашата възраст и нямате успех, не отлагайте посещението си при специалист по лечение на инфертилитет. В много случаи специалистът успява да разреши проблема без да се стига до ин витро оплождане.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK