• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Позитивни по време на ин витро

ПОЗИТИВНИ ПО ВРЕМЕ НА ИН ВИТРО

Защо е важно да сме позитивни по време на ин витро процедура.

Скъпи приятели ние знаем, че всяка  ин витро  процедура е свързана с много емоции, напрежение и очаквания.  Всяка жена/двойка се надява да има успех още след първата процедура и ако това не се случи, някои хора губят позитивната си нагласа. Решихме да напишем тази статия, за да обясним защо е важно да останете позитивни и как по-лесно да го постигнете.

Дори и всяка стъпка от процедурата да е изпълнена по най-оптималния възможен начин, никой не може да даде гаранция на пациентката, че ще забременее от първия път. Успеваемостта на процедурата зависи от множество фактори като възрастта на пациентката (особено при процедури със собствени яйцеклетки), качеството на яйцеклетките и сперматозоидите. Разбира се успеваемостта е най-висока при жени под 35 години, при които яйцеклетките и сперматозоидите на партньора/донора са с отлично качество. В такива случаи се прави ин витро процедура по друга причина (нап. запушени тръби), но дори тогава успеваемостта на една процедура не е 100%. Забременяването както чрез метода ин витро, така и по естествен начин има своите биологични граници.

Някои жени забременяват от първия път,  но ако при вас това отнема повече време, не се отчайвайте. Следвайте стриктно инструкциите на вашия акушер-гинеколог, специалист по лечение на безплодие, и продължавайте да опитвате.

КАК ДА ОСТАНЕМ ПОЗИТИВНИ ПО ВРЕМЕ НА ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРА
  1. Не се притеснявайте да задавате въпроси. За повечето хора, които не се занимават с асистирана репродукция ин витрото е нещо изключително абстрактно. Това е съвсем нормално. Никой не очаква да разбирате от всичко. Колкото по-информирани сте обаче, толкова по-подготвени и спокойни ще се чувствате. Лекуващият Ви акушер-гинеколог с радост ще Ви обясни всичко, от което се интересувате.
  2. Помислете дали и на кого искате да споделите за Вашата ин витро процедура. Някои двойки например предпочитат да изчакат докато имат резултати. Други искат да споделят със свои близки, особено такива които са минали през същото, своите радости и тревоги. Няма грешно решение, най-важното е вие (и партньорът ви) да се чувствате добре.
  3. Не загърбвайте ежедневието си. Всеки ин витро цикъл е свързан с много прегледи, изследвания и манипулации. Макар и отнемащи значително време, не позволявайте животът Ви да се свежда до посещаване на клиниката и седене вкъщи. Не е необходимо да се ограничавате дотолкова, а и монотонността може да се отрази негативно на нагласата Ви. Ходете на работа, спортувайте, излизайте с приятели. Така времето ще минава много по-бързо и неусетно.

 4.Не се отказвайте бързо. Понякога единственото, което Ви дели от успеха е още един опит. Знаем, че ин витрото е скъпоструваща процедура и повечето хора нямат финансовите възможности за много опити. Затова можете да кандидатствате за финансиране от Центъра по Асистирана Репродукция (ЦАР) или от Общинските ин витро фондове. 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK