• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ЕМОЦИИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

ЕМОЦИИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Емоциите по време на бременност или по-точно тяхната честа смяна са нещо, с което почти всяка бременна жена се сблъсква в определен момент. Това може да бъде доста стресиращо особено за тези от вас, които по принцип са по-спокойни и уравновесени.

ЗАЩО БРЕМЕННИТЕ СА ПО-ЕМОЦИОНАЛНИ?

Много фактори, както външни така и вътрешни, влияят на емоционалността по време на бременност.  От една страна са хормоните естрогени и прогестерон, чиито нива са по-високи у бременните. По този механизъм може да има промяна в настроението у жените в различните фази на менструалния цикъл. От друга страна всички останали фактори – радостта, че ще бъдете майка, притеснението дали ще сте финансово стабилни след като бебето се роди или пък страхът от самото раждане. При някои жени дори промяната във външния вид може да бъде източник на стрес и неприятни емоции.

КАК ДА СЕ ПОЧУВСТВАТЕ ПО-ДОБРЕ?
  1. Приемете, че всичко това е нормално. Всички емоции, които чувствате са напълно обясними и не означават, че „ви има нещо“. Ако те не Ви пречат да вършите обичайните си дейности, няма повод за притеснение.
  2. Не си спестявайте съня. Качественият сън прави чудеса за физическото и психичното здраве. Някои бременни обаче имат проблеми със съня заради големината на корема, затруднено дишане или стомашни киселини. Препоръчително е да спите настрани, а поставянето на възглавница между краката и под корема облекчава дискомфорта. Ако ви мъчат киселини, повдигнете горната част на тялото с повече възглавници.
  3. Не сте досадна, ако споделяте. Заобиколете се от хората, които Ви разбират и подкрепят и не се притеснявайте да им кажете как се чувствате. Ако пък предпочитате да споделите на страничен човек, не се срамувайте да потърсите специалист-психолог.
  4. Следете диетата си. Когато не се чувстваме добре, често прибягваме към сладко и други не особено полезни храни. Англоговорящите ги наричат „comfort foods“ („храна за успокоение“). Реално погледнато много от тези храни са богати на сол, която може да вдигне кръвното ви налягане и да ви накара да задържате течности, което едва ли ще подобри настроението Ви.

Бременността носи със себе си купища промени и всичко се случва толкова бързо, което прави адаптирането трудно. Емоциите, макар и доста необясними понякога, са част от това голямо пътешествие. Те не са вредни, стига да ги посрещаме по един здравословен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK