• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
марихуана

КАК МАРИХУАНАТА ВЛИЯЕ НА ФЕРТИЛИТЕТА?

Марихуаната е позната на човечеството от хилядолетия. За пръв път тя се споменава в ръкописи от Древен Китай от 2373г. пр. Хр. Била  е използвана както за удоволствие, така и с лечебна цел. Марихуаната е забранена в много страни, вкл. и България. В други е декриминализирана под някаква форма (например медицинска марихуана). Днес марихуаната е по-разпространена от всякога, което ни кара да се замислим дали употребата й може да повлияе на фертилитета.

Известно е, че продължителната употреба на марихуана може да доведе до пристрастяване и в най-лошия случай до психични проблеми. Именно защото е забранена, не съществуват много проучвания за връзката й с инфертилитета, но специалистите са категорични, че тя може да окаже влияние.

МАРИХУАНА И ФЕРТИЛИТЕТ ПРИ МЪЖА

Ефектите на марихуаната върху фертилитета са по-добре изучени при мъжете. Редовната й употреба може да намали либидото, потентността, както й да наруши еякулацията. Спермограмите на тези мъже също показват отклонения. Обикновено те са с по-малък брой сперматозоиди, чиито мотилитет е променен. Изложени на THC (тетрахидроканабинол – веществото, което влияе върху поведението), сперматозоидите първоначално показват хипермотилитет (движат се много бързо). В последствие тяхната скорост намалява и в крайна сметка те трудно достигат до яйцеклетката.

КАКВИ СА ЕФЕКТИТЕ ВЪРХУ ЖЕНСКИЯ ОРГАНИЗЪМ?

При жените марихуаната също намалява либидото. Честата й употреба е свързана и с овулаторни смущения. След пушенето й, в женския репродуктивен тракт се открива THC, който оказва негативно влияние върху оплодителната способност на сперматозоидите и индиректно води до инфертилитет. Употребата на марихуана е свързана и с повишен риск от спонтанни аборти поради въздействието й върху бързоделящите се клетки, каквито са тези на ембриона. Някои нейни съставки наистина могат да облекчат чувството на гадене, но ембриотоксичността й я прави противопоказана при бременност.

THC може да се открие в организма до 8 дни след една-единствена цигара. На редовните “консуматори” им трябват 2-3 месеца да се очистят напълно от марихуаната. Ако планирате да забременеете е задължително да спрете употребата й, за да имате положителни резултати. Ако Вие или някой Ваш близък има проблем с марихуаната или други наркотични вещества, можете да намерите помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK