• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ВЪЗДЪРЖАНИЕ ПРИ МЪЖА

ВЪЗДЪРЖАНИЕ ПРИ МЪЖА И ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ

Тези от Вас, които вече са преминали през ин витро процедура знаят, че в деня на ин витро процедурата мъжът трябва да има между 2 и 5 денонощия сексуално въздържание. Същото важи и когато на мъжа се прави спермограма. Какво всъщност се случва в тялото на мъжа през тези от 2 до 5 денонощия? Има ли връзка въздържанието на мъжа с шанса за постигане на бременност?

За разлика от овулацията при жените, която обикновено настъпва веднъж на 28 дни, сперматогенезата при мъжете е постоянен процес. Тоест в семенните каналчета на тестисите постоянно се образуват сперматозоиди.  Те се съхраняват в двата надсеменника (епидидима) и по време на еякулацията се смесват със секретите от другите мъжки полови жлези, най-вече простатата и семенното мехурче. Логично е да се предположи, че колкото по-дълъг е периодът на сексуално въздържание при мъжа, толкова повече сперматозоиди се натрупват в надсеменниците. Но референтните стойности на Световната Здравна Организация (СЗО) за концентрация, подвижност и морфология на сперматозоидите са  съобразени именно с горепосоченото въздържание от 2 до 5 денонощия. Причината за това е, че това въздържание е във физиологичните граници. Извън тези граници, натрупаните в надсеменниците сперматозоиди могат да прелеят и се изхвърлят с урината.

Има данни, че въздържание по-дълго от посоченото води до влошаване на качеството на сперматозоидите, въпреки че обемът на отделения материал и броят на сперматозоидите обикновено са по-големи. Влошаването на качеството е свързано с повишаване на ДНК фрагментацията. Смята се, че когато сперматозоидите престояват по-дълго време в епидидима, те са изложени на свободни радикали, което води до повишаване на процента на сперматозоидите с фрагментирана ДНК. Като най-малката клетка в човешкото тяло, с много малко количество цитоплазма, сперматозоидът има ограничени механизми за защита от свободни радикали. Поради това не е препоръчително сперматозоидите да престояват дълго време в епидидима или след отделяне.

Според проучване публикувано през 2017 в престижното Американско научно списание „Фертилити енд Стерилити“, при ин витро процедури, в които мъжът има под 5 дни въздържание, средно се постига по-висок процент клинични бременности и раждания.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK