• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ХОЛИВУДСКА МОДА ИЛИ ЛУДОСТ

ХОЛИВУДСКА МОДА ИЛИ ЛУДОСТ?

ХОЛИВУДСКА МОДА ИЛИ ЛУДОСТ – ДА ИЗЯДЕШ ПЛАЦЕНТАТА СЛЕД РАЖДАНЕТО

След като Ким Кардашиян изсуши и направи плацентата на детето си на капсули, се заговори все повече за плацентоядството.Това съвсем не е нещо ново и необичайно. Повечето животни изяждат плацентата след раждането, а в много култури тя е обект на различни ритуали.

Според древната китайска медицина изяждането на плацентата е представлявало идеалният начин да се отпразнува появата на детето. Смятало се е, че тя помага за справянето със следродилната депресия, умората и бързото възстановяване. Древните лекари са забелязали, че жената губи много кръв по време на раждането и това би попречило на производството на кърма. За да се стимулира лактацията, се е препоръчвало ядене на плацентата. А най-интересното от всичко е, че тя е била и средство за лечение на безплодие.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПЛАЦЕНТАТА

Плацентата е временен орган. Тя започва образуването си между 8-ма и 13-та гестационна седмица. Чрез нея плодът си набавя нужните хранителни вещества от майката и отделя крайните продукти на обмяната. Всичко това се случва без да има пряк контакт между тяхната кръв. Плацентата е отговорна за производството на някои хормони. Един от тях е прогестеронът, който е изключително важен за всяка нормална бременност.

ТРЯБВА ЛИ ДА ЯДЕМ ПЛАЦЕНТА?

Хората, вярващи в плацентоядството, изтъкват ползите, за които говори китайската медицина.  Ако потърсите в Интернет, ще намерите и цели книги с рецепти за плацента. Според учените обаче тази мания е по-скоро плацебо. Хранителните вещества в плацентата, могат да бъдат набавени чрез здравословно хранене. Опиоидите, които помагат за справяне с болката, пък са чувствителни на високи температури и лесно се разрушават.  Да не забравяме и че извън тялото плацентата е идеалната среда за развитието на бактерии.

МОГА ЛИ ДА СИ ВЗЕМА ПЛАЦЕНТАТА ВКЪЩИ?

На територията на република България не можете. Според Закона за управлението на отпадъците, плацентата е биологичен отпадък, който се унищожава по определен ред. Това, което си заслужава да запазите, е пъпната връв на детето. Тя е богата на стволови клетки, които могат да се съхранят и да се използват при нужда.

Живеем в свят, където да си известен е на почит. Затова ви съветваме, когато прочетете, че любимата Ви знаменитост е направила нещо странно, се замислете дали не е  маркетингов трик.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK