• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
СЛЕДРОДИЛНА ДЕПРЕСИЯ

СЛЕДРОДИЛНА ДЕПРЕСИЯ

СЛЕДРОДИЛНА ДЕПРЕСИЯ – КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НЕЯ?

Следродилната депресия е често срещано състояние, което се случва на много жени след раждането.  Тя се дължи както на спад в хормоните, така и на новите предизвикателства, пред които е изправена майката. За щастие, съществуват начини да се предпазите от нея или поне да намалите ефектите й.

БЕЗ САМООБВИНЕНИЯ

Социалните медии показват само красивата страна на майчинството. Това създава грешна представа у майката, която започва да се самообвинява. Сред ключовите черти на следродилната депресия е натрапчивото чувство , че майката не се справя със задачите си. Ако бебето не иска да суче или да спи, значи тя е виновна, което далеч не е истината.

 Запомнете, че никой не се е родил научен, а за Вашето бебе Вие сте най-добрата майка на света!

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА СЕ ХРАНИТЕ

Вече все повече жени спазват специално изготвен диетичен план, докато са бременни. Роди ли се бебето, настъпва хаос. Яденето „на крак“ и липсата на какъвто и да било режим водят до резки колебания в кръвната захар и засилват чувството на умора и безпомощност. Пълноценното и редовно хранене подобрява настроението, качеството на кърмата и фигурата.

ПОМОЩ ОТ ПРИЯТЕЛ

Подкрепяме твърдението, че децата трябва да се гледат от родителите си. Въпреки това малко помощ от време на време не е излишна. Полезно е за всички -хем родителите си почиват, а детето се социализира.  Ако не се чувствате комфортно да оставите бебето на някой, помолете Ваш близък да Ви помогне с домакинската работа или пазаруването – със сигурност ще има желаещи!

Следродилната депресия не щади татковците. Много мъже, чувствайки се неподготвени, изпитват отчаяние и тревога след появата на бебето. Говорете по темата и се опитвайте да решавате проблемите заедно.

Ако и след като сте изпробвали нашите съвети, не се почувствате по-добре , Ви препоръчваме да се обърнете към специалист. Консултацията с психолог не означава, че задължително „Ви има нещо сериозно“, а че просто имате нужда от експертно мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK