• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ПРИЯТЕЛ ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ИН ВИТРО

ПРИЯТЕЛ ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ИН ВИТРО

ПРИЯТЕЛ ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ИН ВИТРО – КАК ДА МУ ПОМОГНА?

Много от нас имат приятели, преминаващи през ин витро. Поради деликатността на проблема мнозина избягват да засягат темата. Съществуват много начини да помогнете на Вашия близък, същевременно избягвайки неловките ситуации.

Ин витрото може да се окаже емоционално предизвикателство дори и за най-силните характери. Прегледите, хормоните, чакането за резултати често карат човек да се почувства изолиран и отчаян. Макар че ин витрото е особено тежко за дамите, господата не страдат по-малко от своите половинки.

ПОКАЖЕТЕ СЪЧУВСТВИЕ

Не е нужно да знаете каквото и да е за ин витрото, за да попитате приятеля си как се чувства или дали се нуждае от нещо. Покажете на Вашия човек, че може да сподели с Вас всичко, стига да иска. Не я/го винете, ако реагира по-остро – всеки изживява стреса различно.

ПРЕДЛОЖЕТЕ ПОМОЩ

Ин витрото може да бъде много изтощаващо. Някои хора откриват, че не могат да се справят със задачите си както преди. Помощта дори и с нещо тривиално като пазаруването или разходката на кучето би била голямо облекчение.

НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ САМООБВИНЕНИЕ

Възможно е Вашият приятел да се самообвинява за това, че се е стигнало до ин витро. Особено тежко го изживяват жените, когато се касае за женски фактор на инфертилитет. Обяснете на приятелката си, че това може да се случи на всеки. Припомнете й, че в крайна сметка целта е да има бебе.

ВНИМАВАЙТЕ С АЛТЕРНАТИВИТЕ

Нормално е да искате да внесете малко позитивност в живота на приятеля Ви. Въпреки това не е най-добрата идея да предлагате осиновяване или някакъв друг метод за забременяване.

Докато осиновяването е нещо невероятно, за човек, преминаващ през ин витро, е по-скоро напомняне, че има проблем с фертилитета. Вашият приятел със сигурност е мислил и по тази опция, но нека решението за осиновяване дойде от самия него.

НЕ ГОВОРЕТЕ ЗА ЧУЖДИТЕ БЕБЕТА

Някои хора намират за депресиращи разговорите за бременни колежки и бейби шауъри. При други е точно обратното – желанието за собствено бебе ги мотивира да са сред деца.   Преценете от кой тип е вашият приятел и бъдете тактични.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK