• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ПРЕЯЖДАНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

ПРЕЯЖДАНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

ПРЕЯЖДАНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Схващането, че бременните трябва да ядат като за двама, вече е в историята. Системното преяждане по време на бременност или ин витро цикъл може да се превърне в източник на много здравословни проблеми както за майката, така и за плода.

КОЛКО ТРЯБВА ДА ЯДАТ БРЕМЕННИТЕ?

Краткият отговор е „не много повече от обичайното“. Подкрепено с цифри, това означава около 350 допълнителни калории през втория триместър и 450 през третия. Това обяснява защо е толкова лесно да се преяде, особено с глада за джънк фууд и сладко.

Някои хора прибягват към висококалорични храни, когато са стресирани. Всеки ин витро цикъл е свързан с много емоции и очаквания. Цялото това напрежение може да се отрази негативно върху психиката и на двамата партньори, водейки до епизоди на стресово преяждане.

Нови проучвания показват, че омега-6 мастните киселини, съдържащи се в мазните и пържени храни, могат да провокират депресивни състояния. Така се засилват възпалителните процеси в организма, което води до нарушаване в баланса на невромедиаторите, отговорни за доброто ни настроение. Тоест, храните, които ядем за успокоение, ни правят по-депресирани.

РИСКОВЕТЕ НА НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО

В какъвто и етап от живота си да се намираме, трябва да се стремим да поддържаме оптимално тегло. По време на бременност, разбира се, се качват килограми. По-голямата част от тях идват от плода, амниотичната течност и плацентата. Съвсем малка част би трябвало да е под формата на мастна тъкан.

Наддаването на тегло над препоръчителното крие много рискове. Сред тях са гестационният диабет, болките в краката, трудната подвижност и развититето на разширени вени.  Плодът също страда – гестационният диабет на майката води до високи нива на кръвна захар и инсулин у него. Нормалното раждане за такива бебета е по-трудно, защото те често са с наднормено тегло. При тях съществува повишен риск от развитие на диабет тип 2 на по-късен етап.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

Превенцията на наднорменото тегло трябва да започне още преди да забременеете (естествено или чрез асистирана репродукция). Много често затлъстяването и свързаните с него инсулинова резистентност и хормонален дисбаланс са в основата на проблемите с фертилитета.

Няма нищо лошо в угаждането, стига то да е в нормални граници. Яжте често, но по малко, за да поддържате относително постоянно кръвнозахарно ниво. Водете си дневник, в който записвайте какво ядете. Не спирайте да се движите и да провеждате леки тренировки след разрешение от акушер-гинеколога Ви. И не забравяйте, че бременността е периодът, когато трябва да ядете два пъти по-здравословно, а не два пъти повече!

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK