• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ

ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ

ГОДИШНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ

Много заболявания протичат дълго време без особени симптоми. Единствения начин те да бъдат открити рано, е профилактиката, която за здравноосигурения българин е не просто право, а и задължение.

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОФИЛАКТИЧНИЯ ПРЕГЛЕД?

Всеки здравноосигурен пациент има право на профилактичен преглед при личния си лекар, който включва: анамнеза, статус, измерване на тегло и кръвно налягане, електрокардиограма, пълна кръвна картина и изследване на урина с тест ленти.

Ако попадате в рискова група за дадено заболяване, от 2018г. имате право на вторичен профилактичен преглед при личния лекар. На високорисковите пациенти се полага преглед от съответния специалист (кардиолог, ендокринолог и т.н.), който има задължителен характер.  При преценка на общопрактикуващия лекар може да Ви бъде издадено направление и за специфични изследвания като кръвна захар и TSH.

За определени възрастови групи има и допълнителни изследвания. Такива са изследването на PSA за рак на простатата при мъже над 50г. и мамографията за рак на млечната жлеза при жени над 50г.

ПРОФИЛАКТИЧНИ ГИНЕКОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ

Препоръчително е всяка жена да посещава гинеколога си веднъж годишно за профилактичен преглед. Той включва мануален преглед, ехография и вземане на материал за цитонамазка и микробиологично изследване. Важно е да се преглеждате всяка година, защото много гинекологични заболявания протичат безсимптомно или появата на оплаквания е чак в напреднал стадий (например рак на маточната шийка). Липсата на навременно лечение на някои инфекции пък може да бъде причина за инфертилитет.

ПРОФИЛАКТИКАТА И БЪЛГАРИНА

Годишният профилактичен преглед при личния лекар е задължителен.  Неявяването може да Ви струва глоба до 100 лева, както и лишаване от здравни права за месец.

За съжаление, голяма част от българското население редовно пропуска профилактични прегледи. У нас все още много хора вярват, че на лекар се ходи само при крайна необходимост.  А докато такава се появи, се разчита най-вече на самолечение. Друга пречка е схващането, че прегледът е свързан с много допълнителни разходи. В действителност единствено трябва да заплатите потребителската такса.

Напомняме, че превенцията е много по-ефикасна от инервенцията. Винаги е по-удачно да отидете на профилактичен преглед и да разберете, че сте добре, отколкото да отлагате, докато е твърде късно.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK