• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
РЕЗУС-ФАКТОР И БРЕМЕННОСТ

РЕЗУС-ФАКТОР И БРЕМЕННОСТ

Резус-факторът е сборно понятие за няколко протеина, намиращи се върху еритроцитната мембрана. От тях с най-голямо значение е D-антигенът, който определя дали кръвната ни група е Rh(+) или Rh(-).  Това е този плюс или минус, който се изписва след кръвната ни група (0, A, B, AB).

Едно от задължителните изследвания за всяка бременна жена е определянето на кръвната група, за да знаем дали да очакваме имунологичен конфликт между нейните червени кръвни клетки и тези на плода.

КРЪВНИТЕ ГРУПИ И БРЕМЕННОСТТА

Една от формите  на кръвногрупова несъвместимост между майката и плода е Rh-несъвместимостта. Тя се наблюдава, когато Rh-отрицателна майка е бременна с Rh-положителен плод. За да може да се изчисли вероятността плодът да е Rh(+), се определя кръвната група на бащата. Ако и той е Rh(-), опасност от имунологичен конфликт между майката и плода няма, тъй като плодът също ще е Rh(-).

По време на бременността кръвта на майката нe влиза в контакт с кръвта на плода. Когато това се случи (при раждане, аборт и т.н.) , майчиният организъм изработва антитела срещу Rh-антигена на бебешките еритроцити.

При първа бременност това не представлява опасност. При последващо забременяване с Rh(+) плод тези антитела могат да преминат през плацентата и да започнат да атакуват еритроцитите на плода. Това лесно може да бъде предотвратено, като на жената се инжектира препарат, наречен анти-D гамаглобулин, около 28 гестационна седмица. След раждането се изследва кръвната група на бебето и ако то е Rh(+), същият препарат се дава на майката повторно.

Важно е профилактиката с анти-D гамаглобулин да се прави на всички Rh-отрицателни бременни дори и след аборт, тъй като той също води до образуването на антитела.

Вторият случай на кръвногрупова несъвместимост между майката и плода е при майка с кръвна група 0 и плод с кръвна група A, B или AB. Естествените анти-А или анти-B антитела от кръвта на майката могат да преминат през плацентата само когато са от клас IgG (с по-малка молекулна маса).   Макар и рядко, такива бебета се раждат с преходна анемия и жълтеница, които са лечими.

ХЕМОЛИТИЧНА БОЛЕСТ НА НОВОРОДЕНОТО

Тя се развива, когато не е направена профилактика с анти-D гамаглобулин. При леките форми бебетата бебетата се раждат със жълтеница и хепатомегалия (уголемен черен дроб). Тежките форми са животозастрашаващи може да се стигне до преждевременното раждане на плод с анемия, отоци и интензивна жълтеница.

НАЙ-РЯДКАТА КРЪВНА ГРУПА

Съществува вариант, при който по еритроцитите не се открива нито един от протеините на Резус-системата. Тази кръвна група се отбелязва като Rhnull. Знае се само за 44 души в света, които я притежават.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK