• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ДЕПРЕСИЯ ПО ВРЕМЕ НА ИН ВИТРО

ДЕПРЕСИЯ ПО ВРЕМЕ НА ИН ВИТРО – МИТ ИЛИ ФАКТ?

ДЕПРЕСИЯ ПО ВРЕМЕ НА ИН ВИТРО – МИТ ИЛИ ФАКТ?

Стресът в нашето ежедневие е неизбежен. В определени граници той не просто не е вреден, ами помага на организма да се адаптира. Когато тези граници се прекрачат, често се появяват разнообразни здравословни проблеми.Те могат да засягат тялото (например високо кръвно налягане) или психиката – депресия и други проблеми.

Ин витро фертилизацията дава надежда на все повече двойки. Сама по себе си обаче тя може да се яви и източник на прекомерен стрес, който да се изяви под формата на депресивни състояния.

Съществуват няколко теории защо пациентките развиват депресия по време на ин витро цикъл.

От една страна, хормоналните препарати, използвани за контролирана овариална хиперстимулация (КОХС) могат да се отразят върху настроението. Всяко лекарство има странични ефекти, но, за щастие, тези се проявяват рядко. Ако все пак нещо Ви притеснява, препоръчваме да го обсъдите с лекуващия Ви акушер-гинеколог.

Емоциите, множеството манипулации и очакванията са по-вероятната причина за депресия по време на ин витро. Притесненията относно финансирането на процедурата също се отразяват негативно върху психиката. Жените,които в миналото са страдали от депресия, имат по-голям шанс да развият депресия по време на ин витро цикъла.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ДЕПРЕСИЯТА?

Депресията има десетки симптоми и при всеки човек те се проявяват различно.  Сред тях са умората, тъгата, проблемите със съня и концентрацията, липсата на инициативност или желание за срещи с роднини и приятели. Някои хора пък прибягват към алкохола и храната. Чувството за вина („Аз съм виновна, че не забременявам“) също не е изключено.

Не забравяйте, че дори и да сте изпитвали някои от гореспоменатите симптоми, не означава, че задължително страдате от депресия.

САМОПОМОЩ

Ако Ви предстои ин витро или друга форма на асистирана репродукция, следните съвети могат да Ви помогнат да се справите с емоционалния стрес:

  1. Информирайте се относно същността на предстоящите Ви процедури. Лекуващият Ви акушер-гинеколог ще Ви разясни подробно какво точно Ви очаква. Можете да почерпите знания от материали в Интернет като статии и видеа.
  2. Преценете на кого бихте желали да споделите за ин витро процедурата си. Някои пациетнки решават да не разгласяват новината, за да не бъдат затрупани с въпроси.
  3. Бъдете готова за промени в първоначалния план, например да се окаже, че имате по-голям шанс за успех с донорски яйцеклетки.
  4. Мислете реалистично. Все още никой не може да гарантира, че ще забременеете от първия опит. Не изключвайте варианта да са необходими повече опити.
  5. Не се срамувайте да потърсите професионална помощ. Клиника New Life разполага с психолог, който ще бъде на разположение в най-трудните за Вас и партньора Ви моменти.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK