• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ИНОЗИТОЛЪТ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИНОЗИТОЛЪТ?

Инозитолът или витамин B8 се съдържа в много плодове, зеленчуци и ядки. Организмът го произвежда от въглехидратите, които приемаме.

Въпреки че го наричат така, инозитолът не е витамин, а вид захар, която има разнообразни функции:

  1. Участва в строежа на клетъчните мембрани.
  2. Важен е за нормалното действие на инсулина. Инсулинът ни е необходим за усвояване на глюкозата, която поемаме с храната. Без него глюкозата не може да премине от кръвта в някои тъкани (мастна, мускулна и др.). Счита се, че приемът на инозитол би могъл да помогне за оптимизиране на нивото на кръвната захар и  превенция на инсулиновата резистентност, която е все по-често срещана в наши дни.
  3. Спомага за отделянето на някои невротрансмитери като допамин и серотонин в мозъка.
ИНОЗИТОЛ И ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ

Синдромът на поликистозните яйчници (ПКЯ) засяга около 10% от жените във фертилна възраст. Симптомите му включват нередовна менструация, наднормено тегло, инсулинова резистентност, завишен холестерол.

Много често жените с поликистозни яйчници срещат трудности със забременяването.

Проучвания показват, че приемът на инозитол и фолиева киселина може да стимулира овулацията и да понижи нивата на тестостерона. Не трябва да забравяме обаче, че при това заболяване оптимизирането на теглото чрез промени в начина на живот е от ключово значение.

ЕФЕКТИ ВЪРХУ ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ

Инзотитолът повишава нивата на серотонин в мозъка. Поради това, той би могъл да е полезен като допълваща терапия при хора, страдащи от тревожност или депресия.

Инозитолът почти няма странични ефекти. Безопасността му при бременни и кърмещи жени обаче не е проучена. Въпреки невероятния си потенциал, инозитолът е хранителна добавка и не може да замести предписаното Ви лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK