• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
АНЕМИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ

АНЕМИЯ ПРИ БРЕМЕННОСТ

Анемия при бременност – По време на бременност кръвният обем се увеличава с около 20-30% за сметка на плазмата (течната съставка на кръвта). Това води до развитието на лека анемия, която се открива чрез рутинните кръвни тестове (пълна кръвна картина), но не е повод за тревога.

КОИ ЖЕНИ СА В РИСК?

В някои случаи рискът от развитие на анемия по време на бременност е завишен. Те включват:

  1. Забременяване скоро след предишна бременност;
  2. Многоплодна бременност;
  3. Нисък прием на желязо с храната;
  4. Обилна менструация преди забременяването.
СИМПТОМИ

Типичните за анемията симптоми са чувство за умора, раздразнителност, задух, сърцебиене, болка в гърдите, студени крайници, трудна концентрация, бледа кожа, чупливи нокти.

ЖЕЛЯЗОДЕФИЦИТНА АНЕМИЯ

Този вид анемия е най-често срещаният. Дължи се на недостатъчен прием или повишена загуба на желязо (например при кръвотечение). Желязото ни е необходимо за синтеза на хемоглобин. При ниски стойности на желязото в организма образуването на нови еритроцити е силно затруднено.

 Тъй като състоянието се развива бавно, организмът успява донякъде да се приспособи, а симптомите са твърде неспецифични, за да им се обърне внимание и често се обясняват с други причини. Обикновено желязодефицитната анемия е налице още преди жената да е забременяла. По време на бременност, когато нуждите от желязо на организма са по-високи, състоянието може да се влоши.

Това е опасно както за плода, така и за майката. Тежката анемия би могла да доведе до преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, както и развитие на анемия у плода. За майката рисковете са свързани с по-голяма кръвозагуба по време на раждане и понижен имунитет.

ПРЕВЕНЦИЯ С ДИЕТА

Съществуват два вида желязо – хемово и нехемово. Хемовото желязо се съдържа в месото и се усвоява по-лесно. Нехемовото желязо се съдържа в яйцата, млякото и растителните храни, и се усвоява по-трудно. Затова вегетарианците и веганите имат  по-висок риск от развитие на желязодефицитна анемия.

Обърнете сериозно внимание на диетата си, ако сте бременна или планирате забременяване. Включете в менюто си храни, богати на желязо като зеленолистни зеленчуци (спанак), червено месо, яйца, ядки. Желязото се усвоява най-добре в присъствие на витамин C (цитруси, домати, чушки, киви, ягоди). Ако пренаталните мултивитамини и диетата не са в състояние да запълнят железния дефицит, ще Ви се предпише специален препарат със желязо. В зависимост от тежестта на състоянието Ви, е възможно да бъдете насочена към хематолог.

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK