• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ПСИХОТЕРАПИЯ И ИН ВИТРО

КОНСУЛТАЦИИ С ПСИХОТЕРАПЕВТ ПО ВРЕМЕ НА ИН ВИТРО

КОНСУЛТАЦИИ С ПСИХОТЕРАПЕВТ ПО ВРЕМЕ НА ИН ВИТРО – ИМАМ ЛИ НУЖДА ОТ ТЯХ?

Много хора оценяват ин витро фертилизацията като почти толкова стресираща, колкото всяко друго голямо житейско събитие, каквито са загубата на близък човек или разводът.  Именно поради това консултациите с психотерапевт могат да са изключително полезни в този труден етап от живота Ви.

ПСИХОТЕРАПЕВТ И ПСИХИАТЪР – КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

Темата за психичното здраве все още е табу.  Мнозина вярват, че работата на психотерапевтите е насочена към  сериозните психиатрични заболявания (например шизофрения). Всъщност с такива хора работят психиатрите, които са лекари.

В много западни държави посещенията при психотерапевта са нещо точно толкова нормално, колкото ходенето на фитнес. Това е така, защото обект на психотерапията са обикновените хора и обичайните им психични трудности (проблеми), които не са резултат от органично (мозъчно) заболяване.

Погрешно е да се мисли, че психотерапевтите лекуват чрез медикаменти.  В действителност, повечето психотерапевти не са медицински лица и помагат на клиентите си чрез вербална комуникация и ролеви игри. Съответно, тяхната цел е превенция на тежките психически разстройства.

ПСИХОТЕРАПИЯ И ИН ВИТРО

Всеки пациент преживява стреса по различен начин въз основа на своята собствена личност и житейски опит. Напълно възможно е емоциите по време на ин витро цикъл да доведат до епизоди на тревожност или депресия. Нерядко възникват проблеми в отношенията между партньорите.

Съществуват много начини за справяне с психическото напрежение, които не изискват специализирана помощ. Понякога те може да се окажат недостатъчни, което да се отрази негативно на лечебния процес (например тежка депресия, водеща до отказ от последващи опити за забременяване).

Според проучвания най-стресиращ е първият ин витро цикъл и по-специално двете седмици чакане между ембриотрансфера и теста за бременност. Този период е свързан с обърканост, напрежение и страх от възможен отрицателен резултат. В този момент психотерапевтът може да предложи различни техники за овладяване на емоциите.

Важно е избраният от вас специалист да има опит с двойки, страдащи от инфертилитет. В нашия екип има и психолог, който ще Ви осигури нужната подкрепа в трудните моменти.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK