• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ОКСИТОЦИН

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОКСИТОЦИНЪТ?

Окситоцинът е хормон на хипофизната жлеза и невротрансмитер. Той е необходим за нормалното протичане на редица процеси – от раждането и кърменето до социалното ни поведение и емоциите.

ОКСИТОЦИН И РАЖДАНЕ

Окситоцинът предизвиква ритмично съкращаване на маточната мускулатура. Секрецията му се повишава по време на разширението на маточната шийка. Неговото отделяне продължава и след изгонването на плода, за да се премине към следващия етап – раждането на плацентата.

Синтетичният окситоцин се прилага, когато е необходимо предизвикването на раждане или стимулирането на родовата дейност при вече започнало раждане. Условие за прилагането му е наличието на 6см разширение на маточната шийка.

РОЛЯТА НА ОКСИТОЦИНА ПРИ КЪРМЕНЕТО

Когато бебето суче, се отделя окситоцин, който задейства придвижването на кърмата навън. Това се нарича „рефлекс на потичане“. Интересно е, че този механизъм може да се влючи дори само при мисълта за кърмене или при чуване на детски плач.

Доказано е, че окситоцинът, отделен при кърменето, води до успокоение и подсилва връзката между майката и бебето. Той леко повишава телесната температура, затова е възможно по време на кърмене да Ви стане топло и да почувствате жажда. Важно е да се отбележи, че отделеният окситоцин не определя количеството на произведената кърма. Тази функция принадлежи на пролактина.

Кърменето е полезно не само за бебето, но и за майката. Благодарение на окситоцина, матката се контрахира, кървенето след раждане е по-оскъдно, а възстановяването по-бързо.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЕМОЦИИТЕ

Отскоро се предполага, че окситоцинът е важен участник и в социалното поведение. В мозъка окситоцинът действа като невротрансмитер и е отговорен за човешкото поведение, включително сексуалната възбуда, доверието към другите, тревожността и, разбира се, майчиното чувство. В резултат на това окситоцинът е наречен „хормонът на любовта“ .

Предприети са много изследователски проекти, които разглеждат ролята на окситоцина в пристрастяването, анорексията и стреса, наред с други теми.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK