• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ПОЛА НА БЕБЕТО

МОГА ЛИ ДА ИЗБЕРА ПОЛА НА БЕБЕТО СИ.

МОГА ЛИ ДА ИЗБЕРА ПОЛА НА БЕБЕТО СИ ПРИ ИН ВИТРО?

Обикновено полът на бебето става ясен около 18-та гестационна седмица. В някои случаи при ин витро фертилизация  той може да се узнае още преди бременността да е настъпила. Затова е напълно нормално бъдещите родители да се интересуват дали могат да имат момченце или момиченце „по поръчка“.

Отговорът е „да“, но само когато това е необходимо, за да се роди здраво дете.

И все пак има добри новини за тези, които си мечтаят за момченце. Доказано е, че при ин витро шансът да забременеете с момче е малко по-висок – около 56%.

ПРЕДИМПЛАНТАЦИОННА ГЕНЕТИЧНА ДИАГНОСТИКА

Съществува метод, чрез който може да бъде определен полът на ембриона още преди самата имплантация. Това е така наречената предимплантационна генетична диагностика (Preimplantation Genetic Diagnosis, ПГД).  Изследването се прави при множество неуспешни ембриотрансфери, както и при висок риск от унаследяване на тежко генетично заболяване (муковисцидоза, мускулна дистрофия, бета-таласемия, дори някои видове рак). Някои наследствени болести значително предобладават при единия от двата пола, например хемофилията при мъжете.

ПГД представлява биопсия на ембрион в бластоцистен стадий, тоест на петия ден от развитието. За биопсията се аспирират клетки от частта на бластоцистата, която ще се превърне в плацентата.

Предимплантационната генетична диагностика е скъпоструващ тест, който се прилага само при наличието на индикации. Разходите по извършването му не се покриват от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

МОМЧЕ ИЛИ МОМИЧЕ ПО ЖЕЛАНИЕ

Много родители си мечтаят да имат момченце и момиченце. На едни желанието се сбъдва още с втората бременност, а на други сякаш им е било писано да имат деца само от един пол. Не трябва да забравяме, че шансът да ни се роди момче или момиче е 50:50 и като цяло не можем кой знае колко да повлияем на ситуацията.

Съществуват методи освен предимплантационната диагностика да се получи ембрион със желания пол. Сперматозоидите, носещи Х-хромозома, са по-тежки, а носещите У-хромозома – по-леки. В основа на тези различия лабораторни условия чрез центрофугиране могат да се разделят „мъжките“ от „женските“ сперматозоиди. Методът има успеваемост около 85% и може свободно да се прилага в някои страни (например САЩ).

В България обаче нещата са по-различни. Използването на предимплантационна диагностика без медицински показания (риск от  унаследяване на тежко генетично заболяване) е незаконно.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK