• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ИН ВИТРО

ИН ВИТРО И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ

Ин витро фертилизацията (IVF) е асистирана репродуктивна технология (ART), първоначално въведена от Патрик Стептоу и Робърт Едуартс през 70-те години за лечение на женско безплодие, причинено от непроходимост на маточните тръби.

Този голям пробив в ембриологията, акушерството и гинекологията вече близо 50 години предоставя на голям брой жени възможността да забременеят, а последвалите напредъци драстично увеличиха шансовете им. IVF е лабораторна процедура, при която спермата и яйцеклетката се оплождат извън тялото –  терминът „in vitro“  на латински език означава „в стъкло.“

ПЪРВОТО БЕБЕ

Идеята за оплождане извън женския организъм вълнува учените още от 19 век. Първите опити за ин витро фертилизация са извървани върху животни, а по-късно и върху хора, но са завършали със спонтанен аборт тип „химическа бременност“.

Първата успешно износена бременност е през 1978г., когато се ражда момиченцето Луиз Браун в болница до Манчестър, Великобритания. През 1979г. пък се ражда и първото момченце.

За огромния си успех Робърт Едуардс получава Нобелова награда за физиология и медицина през 2010г.

През 2006г. Луиз забременява по естествен път и ражда здраво дете, опровергавайки някои предположения, че ин витро бебетата имат проблеми с фертилитета.

Следващ етап в инвитро оплождането е поставен с метода ИКСИ (ICSI) – интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката. Той се прилага, когато сперматозоидите не могат самостоятелно да осъществят оплождането. Под силен микроскоп се избира един добре развит и с правилна морфология сперматозоид, хваща се с помощта на специални микроскопични уреди и се въвежда директно в яйцеклетката.

ИН ВИТРОТО В БЪЛГАРИЯ

В България методът е въведен през 1987 г., като първите деца, заченати инвитро, се раждат в началото на 1988 г. Към 2010 г. вече десетки клиники в цялата страна предлагат ин витро процедури. С решение на Министерския съвет през 2009 г. е създаден Център за асистирана репродукция (ЦАР), който подпомага финансово лечението на бездетните двойки в България.

Медицински център за репродуктивно здраве „New Life“ има договор с ЦАР. Винаги сте добре дошли да се свържете с нас по въпроси относно финансирането на Вашата ин витро процедура.

КАКВО Е ХИМИЧЕСКА БРЕМЕННОСТ?

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK