• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ОРТОПЕДИЧНИ ПРОБЛЕМИ НА НОВОРОДЕНОТО

ОРТОПЕДИЧНИ ПРОБЛЕМИ НА НОВОРОДЕНОТО

Вродените ортопедични заболявания често са причина за силно нарушено качество на живот. За радост на родителите, сблъскали се с тези проблеми, тъканите на опорно-двигателната система на новороденото все още са меки и пластични. Това позволява при своевременна диагноза на детето да му бъдат спестени тежки хирургични интервенции и почти 100% шанс за пълно излекуване.

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ОРТОПЕДИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ НОВОРОДЕНИТЕ?

Някой ортопедични проблеми се забелязват при прегледа веднага след раждането. Едно от заболяванията, което активно се търси у новородените е дисплазията на тазобедрената става. Тя представлява несъответствие между ставната глава и ставната ямка.

При наличието на такава, родителите съобщават за разлика в дължината на крачетата. Друг алармиращ симптом е когато единият крак се сгъва по-трудно в тазобедрената става при смяна на памперса или опит за обличане. Несъответствието между гънките на двете крачета e друг признак на това заболяване. Децата с този проблем прохождат по-късно и обикновено накуцват.

Новородените се изследват за тазобедрена дисплазия още в родилното отделение, а по-късно и при детската консултация. При съмнение за такава, след 4-месечна възраст може да се извърши рентгеново изследване, а преди това – ултразвуково. Ранното диагностициране на тазобедрената дисплазия е от съществено значение да се предотврати прогресията й до луксация и евентуални хирургически интервенции вбъдеще.

РИСКОВИ ФАКТОРИ

Рисковите фактори за наличие на вродено ортопедично заболяване включват: обременена фамилна анамнеза (наследственост), женски пол, първо раждане, седалищно предлежание на плода през последното тримесечие, многоплодна бременност (близнаци, тризнаци и т.н.), недоносени или деца с наднормено тегло, олигохидрамнион (дефицит на околоплодна течност).

От страна на майката рисковите фактори са свързани с диабет, повишено артериално налягане (прееклампсия), инфекции (рубеола, варицела, цитомегаловирус), употреба на алкохол и цигари по време на бременност.

Именно поради това здравословният начин на живот и профилактиката са толкова важни за износването на здраво бебе.

ВАЖНИ СЪВЕТИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА НОВОРОДЕНОТО

Тазобедрените стави на новороденото се развиват до около 5-6-месечна възраст. Памперсите, носенето в кенгуру или слинг могат да предотвратят тазобедрената дисплазия или луксация (изкълчване). Краката на бебето не трябва да стоят изпънати (например при повиване), защото това пречи на развититето на тазобедрените стави.   Интересен факт е, че това заболяване почти не се среща в някои африкански и азиатски страни, където майките носят бебетата си разкрачени на гърба или хълбока си.

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ПРИ БРЕМЕННОСТ

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK