• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
NK клетки

NK КЛЕТКИ – КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ?

NK клетките (natural killer cells – клетки естествени убийци) са лимфоцити от същото семейство като Т и В клетките. NK клетките са най-известни с това, че убиват вирусно заразени клетки и откриват и контролират раково трансформирани клетки още в най-ранен стадий. Освен че предпазват от болести, специализирани NK клетки се намират и в матката, като играят важна роля по време на бременност.

NK КЛЕТКИ И ФЕРТИЛИТЕТ

NK клетките биват 2 вида – периферни (циркулиращи в целия организъм) и маточни. NK клетките в маточната лигавица (ендометриум) са близо 70% от всички имунни клетки, намиращи се там от втората половина на менструалния цикъл (14-28 ден) до края на първия триместър. Те са необходими за правилната имплантация на ембриона, приспособяването на ендометриума за бременността и износването на успешна бременност.

Дисфункцията на NK клетките води както до проблеми със зачеването, така и до някои късни усложнения на бременността. Инфертилитетът при NK-клетъчна активност може да се изрази с неуспешни ембриотрансфери или липса на спонтанна бременност след поне 1 година опити за забременяване. Някои учени дори предполагат, че отклоненията във функцията на NK клетките играят важна роля при развитието на прееклампсия.

ИЗСЛЕДВАНЕ НА NK КЛЕТКИ

Изследването на NK клетки не се прилага рутинно при двойки с инфертилитет. То може да бъде назначено, когато стандартните изследвания (хормонални, образни и др.) не могат да дадат обяснение за проблемите със забременяването или износването на бременността.

Имунологичните изследвания освен NK клетки включват богат панел от показатели. Удачно е те да бъдат използвани при:

  1. Жени с анамнеза за последователни спонтанни аборти и мъртвораждания.
  2. Жени с кървене по време на настояща бременност и анамнеза за предишен спонтанен аборт.
  3. Жени с прееклампсия при предшестваща или настояща бременност.
  4. Ретардация на плода при предшестваща или настояща бременност. Това е състояние, при което плодът изостава в растежа си спрямо нормата за гестационната възраст.
ПОВИШЕНА АКТИВНОСТ НА NK КЛЕТКИ – ИМА ЛИ ЛЕЧЕНИЕ?

Съществуват няколко опции за контрол на повишената NK-клетъчна активност. Една от тях е вливането на интравенозни имуноглобулини клас IgG. Това са антитела, получени след обработка на донорска плазма, които имат благоприятен ефект при инфертилитет, причинен от имунологични проблеми.

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ПРИ БРЕМЕННОСТ

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK