• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ЛЮБОВ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

ЛЮБОВ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

Година след обявяването на пандемията Covid-19 е време за равносметка върху това колко много се промени живота ни. „Новото нормално“ оказа влияние върху всичко – работа, образование, пътувания, социални контакти.

Едно от най-значимите въздействия на пандемията COVID-19 е това върху партньорските взаимоотношения. COVID-19 създаде среда, която промени и напрегна динамиката в много връзки. И все пак тези връзки са необходими повече от всякога заради подкрепата, която носят.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ЗА ДВОЙКИТЕ

Социалната дистанция като доказана стратегия за намаляване на заболеваемостта ни принуди да останем вкъщи. От една страна, времето, прекарано с партньора, дава чувство на сигурност и стабилност. От друга страна, липсата на известна самостоятелност (например по време на работния ден) руши връзката.

Несигурността откъм работата, финансите, обучението на децата, страхът от евентуално заразяване играят ролята на стресори. Всичко това плюс промяната в дневния режим на партньорите води до напрежение и конфликти. Конфликтите пък се отразяват на интимността във връзката, включително и на емоционалната такава. Следователно, нашите собствени чувства относно необичайната ситуация, в която се намираме в момента, рефлектират върху отношенията ни с другите.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?

Разногласията в семейството, породени от коронавируса далеч не означават, че връзката Ви трябва да приключи. Дори напротив – сега е идеалният момент да подсилите отношенията си и да се научите да се справяте с трудностите заедно.

Един от най-важните моменти в преодоляването на кризата е комуникацията. Напълно нормално е да изпитвате притеснение от пандемията и да се чувствате по-изнервени. Не очаквайте партньорът Ви да се досеща. Говорете за чувствата си и как бихте желали да си помогнете един на друг. Тези разговори сближават, а и така половинката Ви няма да изпитва вина за настроението Ви.

От друга страна, не трябва да забравяте, че партньорът Ви също преживява „новото нормално“ по негов си начин. Затова е необходим известен „контрол“ над емоциите. Това означава да запазите спокойствие и да помислите в ситуация, където иначе бихте избухнали. Например, вместо да вдигате скандал всеки път, когато половинката е забравил/а да купи нещо от магазина, замислете се как поведението Ви би се отразило на бъдещето на връзката. Самоконтролът помага на двойките да вземат адекватни решения без излишна драма, което повишава удовлетворението от съвместния живот.

Не на последно място, опитайте се да оползотворите максимално всичкото това време вкъщи. Сега е моментът за пролетно почистване или пък тренировки заедно. Разпределете си домашните задължения така, че да ви е възможно най-леко. Ресторантите и магазините може да не работят, но все пак намирайте начин да се поглезите един друг, например с вкусна вечеря.

Колкото и безнадеждна да ни се струва ситуацията с Covid-19, не трябва да забравяме, че в даден момент и това ще отмине.

ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ПАРТНЬОРИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ИН ВИТРО?

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK