• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ПОВИША ПЛОДОВИТОСТТА СИ

КАК ДА…ПОВИША ПЛОДОВИТОСТТА СИ

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ САМА, ЗА ДА ПОВИША ПЛОДОВИТОСТТА СИ

 Инфертилитетът е основен проблем в съвременния свят, с който се срещат над 10% от двойките. Освен помощта на репродуктивните специалисти, съществуват и някои полезни навици, които биха повишили шансовете Ви за бебе.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАКУСКАТА

Проучвания показват, че закусването подобрява хормоналния баланс при жени със синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ, PCOS).

За жени с нормално тегло и СПКЯ яденето на по-голямата част от дневните калории на закуска намалява нивата на инсулин с 8% и нивата на тестостерон с 50%. Високите нива на тези хормони пречат на редовната овулация.

Важно е обаче да се отбележи, че увеличаването на количеството на закуската трябва да бъде за сметка на останалите хранения. В противен случай, рискувате да натрупате излишни килограми, които са сред „враговете“ на плодовитостта.

НАМАЛЕТЕ БЪРЗИТЕ ВЪГЛЕХИДРАТИ

За съжаление, любимите сладкиши и печива ще трябва да останат на заден план. Нисковъглехидратното хранене е свързано с подобрена инсулинова чувствителност, понижени тестостеронови нива и оптимизиране на теглото. Тези ефекти пък водят до по-редовна овулация, т.е. по-голям шанс за естествено забременяване.

ДВИЖЕТЕ СЕ

Заседналият начин на живот има негативни ефекти върху целия организъм, включително и репродуктивната система. Проучвания показват, че всеки час движение на седмица (ходене, фитнес, каране на колело и т.н.) намалява риска от инфертилитет с по 5%.

Разбира се, всяка активност трябва да бъде съобразена със здравословното Ви състояние. Ако никога не сте спортувала или страдате от хронични заболявания, режимът Ви трябва да бъде съобразен с тези особености. Не забравяйте и, че прекалените тренировки могат да имат обратен ефект и да намалят фертилността.

ОТДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ ЗА РЕЛАКС

С увеличаване на нивата на стрес шансовете Ви да забременеете намаляват. Натоварващата работа и прекалено дългият работен ден  могат да увеличат времето, което ще Ви отнеме да забременеете.  Това вероятно се дължи на хормоналните промени, които настъпват, когато се чувствате стресирана.

Всъщност стресът, тревожността и депресията засягат много от жените, които посещават специалсти по асистирана репродукция. Подкрепата чрез консултации със специалист може да намали нивата на тревожност и депресия, което да увеличи шансовете ви да забременеете. Ню Лайф разполага с психолог, който има опит при работа с двойки с репродуктивни проблеми.

Напомняме Ви, че ако правите опити за бебе от 1 година (6 месеца при жени над 35г.) и все още нямате успех, е време да посетите репродуктивен специалист.

СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ (PCOS)

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK