• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
диабет

ДИАБЕТ

Ако имате диабет и планирате да имате дете, трябва да се опитате да нормализирате нивата на кръвната захат, преди да забременеете.

Високата кръвна захар, може да навреди на вашето бебе през първите седмици от бременността, дори преди да разберете, че сте бременна. Ако имате диабет и вече сте бременна, посетете Вашия лекар възможно най-скоро, за да направите план за овладяване на диабета.

Как диабетът може да засегне бебето ми?

Органите на бебето, като мозъка, сърцето, бъбреците и белите дробове, започват да се формират през първите 8 седмици от бременността. Високите нива на глюкоза в кръвта могат да бъдат вредни през този ранен етап и могат да увеличат шанса вашето бебе да има вродени дефекти, като сърдечно-съдови заболявания или аномалии на мозъка и гръбначния стълб.

Високите нива на кръвната захар по време на бременност също могат да увеличат шанса вашето бебе да се роди твърде рано, да тежи твърде малко, да има проблеми с дишането или ниска кръвна захар веднага след раждането.

Високата кръвна захар при диабет увеличава шанса от спонтанен аборт.

Как диабетът ми може да ме засегне по време на бременност?

Хормоналните и други промени в тялото ви по време на бременност влияят на нивата на кръвната захар, така че може да се наложи да промените начина, по който контролирате вашето  диабетно състояние. Дори ако сте имали диабет от години, може да се наложи да промените своя начин за хранене, рутинна физическа активност и лекарства. Ако сте приемали перорално лекарство за диабет, може да се наложи да преминете към инсулин . С наближаването на термина, контролирането на болеста може да се промени отново.

Какви здравословни проблеми мога да развия по време на бременност поради моя диабет?

Бременността може да влоши някои дългосрочни проблеми с диабета, като проблеми с очите и бъбречно заболяване , особено ако нивата на кръвната Ви захар са твърде високи.

Освен това имате по-голям шанс да развиете прееклампсия, понякога наричана токсемия, когато имате високо кръвно налягане и твърде много протеин в урината си през втората половина на бременността. Прееклампсия  може да причини сериозни или животозастрашаващи проблеми за вас и вашето бебе. Единственият лек за прееклампсия е раждането. Ако имате прееклампсия и сте достигнали 37 седмица от бременността, Вашият лекар може да иска да роди Вашето бебе по -рано. Преди 37 седмици вие и вашият лекар може да обмислите други възможности, за да помогнете на вашето бебе да се развие колкото е възможно повече, преди да се роди.

Как мога да се подготвя за бременност, ако имам диабет?

Ако имате диабет, поддържането на кръвната си захар възможно най-близо до нормалното преди и по време на бременността е важно, за да останете здрави и да имате здраво бебе. Прегледи преди и по време на бременност, спазването на хранителен режим при диабетно състояние, физическата активност, физическа активност и риемането на лекарства, ако е необходимо, ще ви помогне да контролирате болеста. Спирането на тютюнопушенето и приемането на витамини, също може да помогне на вас и вашето бебе да останете здрави.

Какво трябва да знам за изследването на кръвната захар преди и по време на бременност?

Може често да проверявате нивата на кръвната си захар, но тя може да се промени по време на бременност. Може да се наложи да ги проверявате още по-често, отколкото сега. Попитайте вашия лекар колко често трябва да проверявате ниватана захар.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK