• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
безплодие

БЕЗПЛОДИЕТО

БЕЗПЛОДИЕТО САМО ПРОБЛЕМ НА ЖЕНАТА ЛИ Е?

Инфертилитетът или безплодието засяга милиони хора в репродуктивна възраст по света, оказвайки ефект върху техните семейства и общества. Предполага се, че близо 50 милиона двойки глобално страдат от инфертилитет.

Говорим за инфертилитет, когато една двойка не е успяла да постигне успешна бременност след едногодишни опити. При жени на възраст над 35 години срокът е 6 месеца.

В някои случаи жената забременява, но не успява да износи бременността и да роди  жив плод. Това също се приема за инфертилитет.

Първичен е инфертилитетът при двойки, които нямат живородени деца. Вторичен е при двойки, които вече имат едно или повече деца.

ЖЕНИТЕ ЛИ СА ГЛАВНИТЕ „ВИНОВНИ“ ЗА ИНФЕРТИЛИТЕТА В СЕМЕЙСТВОТО?

В миналото както и днес в отделни общества жените са тези, които поемат вината за безплодието в семейството. Това се е дължало до голяма степен на непознаване на репродуктивната патология, както и на различни морални ценности.

В наши дни науката е потвърдила, че както жените, така и мъжете могат да страдат от репродуктивни проблеми. Затова са се обособили термини като женски и мъжки фактор за инфертилитет.

Интересно е, че в около 30% от случаите инфертилитетът се дължи на чисто мъжки фактор. Следователно, „вината“ на жените за безплодието в семейството е научно неоправдана.

 При 20% от двойките причината за инфертилитет е както у мъжа, така и у жената. Една двойка бива диагностицирана с неизяснено (идиопатично) безплодие(10% от случаите), ако причината за безплодието не може да бъде установена чрез конвенционални диагностични методи.

ВАЖНО Е ДА ЗАПОМНИМ

Инфертилитетът е една изключително болезнена тема за тези, които са се сблъсквали с него. Много често засегнатите мъже и жени обвиняват себе си за проблема. Истината е, че в случая няма виновни. Различните състояния, водещи до инфертилитет, са извън обхвата на нашия контрол и са въпрос по-скоро на една неприятна случайност.

За щастие съвременните репродуктивни технологии предлагат решение за много от случаите. Най-важното е да не се губи надежда, както и време за диагноза и лечение.

Причини за безплодие

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK