• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
КОНТРОЛИРАНА ОВАРИАЛНА ХИПЕРСТИМУЛАЦИЯ

КОНТРОЛИРАНА ОВАРИАЛНА ХИПЕРСТИМУЛАЦИЯ

Контролираната овариална хиперстимулация (КОХС) е един от най-важните етапи от всеки ин витро цикъл. Успешното ѝ прилагане може съществено да увеличи шансовете Ви за забременяване.

НАКРАТКО ЗА ОВУЛАЦИЯТА

Яйцеклетките се развиват в яйчниците в изпълнени с течност структури, наречени фоликули. Всеки месец, когато не се приемат лекарства, стимулиращи фертилността, няколко фоликула започват да нарастват под действието на половите хормони.

Въпреки това, през следващите няколко седмици, само един или най-много два фоликула достигат до зрялост, освобождавайки намиращата се в тях яйцеклетка. Това е процесът, известен като овулация. Другите фоликули, които са започнали да се развиват, спират да растат и се наричат атретични. Следователно, само малък процент от яйцеклетките, намиращи се в яйчниците, достигат до зрялост и имат потенциал за оплождане.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОХС?

Когато асистираната репродукция е единственото или предпочетеното от Вас лечение, в повечето случаи, жената преминава през така наречената Контролирана Овариална Хиперстимулация (КОХС). По този начин във Вашите яйчници узряват до десет пъти повече яйцеклетки, отколкото се отделят при естествения процес на овулация (1 – 2 яйцеклетки). Това повишава шансовете Ви за постигане на успешна бременност.

КОХС е процес, при който медикаменти, съдържащи хормони, които стимулират растежа и узряването на яйцеклетките, се приемат от пациентката в продължение на определен период. Дължината на този период, както и дозата на приеманите хормони, се определят от множество фактори като възрастта на пациентката, нейният яйчников резерв и т.н.

КАКВО ДА ОЧАКВАМ ПО ВРЕМЕ НА КОХС?

Някои от приеманите медикаменти са под формата на таблетки, а други – под формата на инжекции, които може да поставяте сами. Напълно възможно е да се объркате или да не сте сигурна какво точно да приемате в даден момент. Не се притеснявайте да се свържете с лекуващия Ви акушер-гинеколог, за да изясните неточността.

Всяка жена реагира различно на овариалната хиперстимулация. Както при всяко друго лечение и тук са възможни някои странични реакции, като: обрив на мястото на убождане, промяна в настроението, дискомфорт поради задръжка на течности. Ако в хода на терапията се почувствате зле, това трябва да бъде обсъдено с акушер-гинеколога Ви.

КОНТРОЛИРАНА ОВАРИАЛНА ХИПЕРСТИМУЛАЦИЯ И РАБОТА

Овариалната хиперстимулация е свързана и с чести посещения до избраната от Вас ин витро клиника, затова е много важно да имате лесен и достъпен транспорт до нея. Работещите дами трябва да разговарят с работодателя си относно предстоящи отсъствия поради медицински манипулации. За съжаление, в страната ни дискриминацията спрямо бременните и желаещите да забременеят е реална. Добрата новина е, че Кодекса на труда е на Ваша страна. Това означава, че имате право да излизате от работа с цел преглед, както и да използвате до 20 дни платен отпуск между фоликуларната пункция и ембриотрансфера. Ние от клиника  Ню Лайф  ще се погрижим за попълването на необходимата Ви документация.

Яйчникова фоликулна пункция при ин витро

Ембриотрансфер при ин витро

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK