• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

ВЪТРЕМАТОЧНА ИНСЕМИНАЦИЯ – КАКВО ДА ОЧАКВАМ?

Вътрематочната инсеминация (Intrauterine insemination – IUI) е една от първите асистирани репродуктивни техники, които се предлагат на двойките, диагностицирани с инфертилитет. Процедурата е бърза, дискомфортът е минимален и цената е по-ниска в сравнение с ин витро оплождането (IVF)

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОЦЕДУРАТА?

 При вътрематочна инсеминация се въвеждат предварително обработени сперматозоиди в маточната кухина с помощта на тънък катетър. При полов акт близо 90% от сперматозоидите загиват още във влагалището. Целта на IUI е да достигнат до яйцеклетката възможно най-голям брой сперматозоиди, като така се увеличават шансовете за оплождане.

 IUI може да се извърши както с партньорски, така и с донорски сперматозоиди. Преди да се пристъпи към инсеминация, се проследява овулацията на пациентката чрез ултразвук и изследване на нивата на LH и естрадиол в определени дни от цикъла. Допълнително е възможно, но не задължително овулацията да се стимулира чрез медикаменти като кломифен и други.

 Сперматозоидите остават жизнеспособни в женската репродуктивна система до 5 дни. Яйцеклетката може да бъде оплодена до 24-я час след настъпването на овулация. Затова най-подходящият момент за извършване на инсеминацията е около 12-24 часа преди жената да е овулирала.

 Самата процедура трае 5-10 минути. Пациентката е настанена на гинекологичен стол. Обработената семенна течност се въвежда чрез много тънък стерилен катетър, след което жената остава в легнало положение за около 30 минути. Дискомфортът е минимален, като някои сравняват усещането с вземане на материал за цитонамазка.

КАКВО ДА ОЧАКВАМ СЛЕД IUI?

 Повечето жени се чувстват напълно нормално след вътрематочна инсеминация. Възможни са леки коремни коремни болки. Можете да се върнете към обичайния си начин на живот, стига да се чувствате добре.

 Ако повишите температура или забележите влагалищно течение, се свържете с лекуващия Ви акушер-гинеколог. Две седмици след процедурата можете да се изследвате с домашен тест за бременност, резултатът от който ще се потвърди с кръвен тест.

КОЙ Е ПОДХОДЯЩ КАНДИДАТ ЗА IUI?

Двойките, които могат да се възползват от IUI са:

  • Двойки с мъжки фактор за инфертилитет
  • Неизяснен инфертилитет
  • Наличие на антиспермални антитела при мъжа/жената
  • Двойки с отрицателен посткоитален тест

IUI с донорски сперматозоиди е подходяща при:

  • Жени в LGBTQ връзки или такива без постоянен партньор
  • Двойки, при които мъжа е диагностициран с азооспермия
  • Двойки, при които мъжа е носител на генетични мутации с висок риск за предаване на потомството

 Задължително условие е жената да е с проходими маточни тръби и да има задоволителен отговор при индукция на овулацията. Успеваемостта на процедурата е обвързана с възрастта и обикновено не се препоръчва при жени над 40 години.

 За да разберете дали вътрематочната инсеминация е правилния подход за Вас, можете да си запишете час за преглед при нашите репродуктивни специалисти. Те ще назначат необходимите изследвания и ще съставят план, съобразен с Вашия случай.

КАКВО ПРИЧИНЯВА БЕЗПЛОДИЕ ПРИ МЪЖЕТЕ?

КАКВО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ МЪЖЕТЕ

КАКВО ПРИЧИНЯВА ИНФЕРТИЛИТЕТ ПРИ ЖЕНИТЕ?

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK