• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ПЪТЯТ ДО ЕДНА МЕЧТА

ПЪТЯТ ДО ЕДНА МЕЧТА-ОТКЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ?

Статистически данни сочат, че приблизително една на всеки седем двойки може да има затруднения свързани с опитите за забременяване.

Няма универсален отговор за това колко време трябва да отнеме зачеването, тъй като пътят който извървява всеки един от нас е различен. Независимо дали става въпрос за непроходими тръби, поликистозни яйчници, лош резултат от спермален анализ, ендометриоза или неизяснен фактор на инфертелитет, трудностите през които преминава всяка една двойка са нещо за което все още рядко се говори. Въпреки че, може да има редица причини, поради които да запазят преживяванията си в тайна, знанието какво да очакват може да помогне на пациентите в цялостния процес, свързан с избор на клиника, доктор и най-подходящ метод на лечение.

Оценката на фертилността е от съществено значение за определяне на причината за безплодието и избиране на най-добрия курс на лечение и техника на асистирана репродукция.

В следващите редове ще обърнем внимание на основните причини свързани с мъжки и женски фактор на безплодие както и кога трябва да се обърнем към репродуктивен специалист.

При около една трета от случаите на инфертилитет се касае за така наречения женски фактор. Причините, една жена да не може да забременее спонтанно, са многобройни, а лечението е различно в зависимост от конкретния случай.

Ето и част от тях:

НАРУШЕНИЯ В ОВУЛАЦИЯТА

Овулационните смущения се наблюдават при близо 40% от жените, страдащи от инфертилитет. Сред тях най-разпространени са синдромът на поликистозните яйчници и преждевременно изчерпаният яйчников резерв.

ЕНДОМЕТРИОЗА И ПРОХОДИМОСТ НА ФАЛОПИЕВИТЕ ТРЪБИ

Непроходимостта на фалопиевите  тръби може да бъде вследствие на ендометриоза, прекарани полово предавани инфекции или хирургични интервенции. Тя възпрепятства оплождането, както и придвижването на ембриона към маточната кухина (имплантация). Едно от задължителните изследвания при диагностицирането на инфертилитетът е хистеросалпингографията – процедура, оценяваща проходимостта на маточните тръби.

Ендометриозата е разрастване на тъканите на ендометриума (т.е. лигавицата) на места, извън кухината на матката (мускулатурата на матката, яйчници, тръби, вътрешните полови органи, маточните тръби и други органи). В случай, когато ендометриозата е на тръбите това води до образуване на сраствания, които могат да блокират фалопиевите тръби и да попречат на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката, и да се осъществи оплождане. Смята се, че ендометриоза има при 8-15% от женската популация във фертилна възраст.

СТРУКТУРНИ НАРУШЕНИЯ

Голяма част от вродениете структурни аномалии са безсимптомни и се откриват случайно, при търсене на причината за нередовен цикъл, профилактичен преглед, безплодие или спонтанен аборт. Към тази група спадат различни вродени аномалии във формата на матката – еднорога, двурога матка, двойна матка, септум (преграда в кухината на матката-частична или пълна) и др. Тук се отнасят и срастванията, които са вследствие на инфекции, травми или хирургични интервенции, които  могат да нарушат имплантацията, водейки до репродуктивни проблеми.

ПРИЧИНИТЕ ЗА НЕУСПЕХ В ОПИТИТЕ ЗА ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ НЕ СА ПРОБЛЕМ САМО НА ЖЕНАТА

Мъжкият фактор за безплодие, който съставлява около 50% от случаите на инфертелитет в една двойка може да се дължи на ред причини, който включват генетични фактори, минали заболявания, травми, приемани медикаменти, както и общи аспекти на здравословното състояние и начина на живот. Тези фактори могат да допринесат за проблеми, свързани със сперматогенезата или отделянето на сперма.

Независимо какви са причините, диагностицирането им започва с преглед при лекар – уролог. След снемане на подробна анамнеза за минали прекарани заболявания, инфекции, особено в детска възраст, операции и др, както и за сегашното обективно състояние, се назначават необходимите тестове и лабораторни изследвания.

Основно и показателно изследване е СПЕРМОГРАМАТА, която в повечето случаи може да даде диагнозата на стерилитета при мъжа.

При стандартния спермален анализ се изследват четери основни параметъра – обем, концентрация (на сперматозоидите в семенната течност в мил/мл), подвижност (на сперматозоидите в проценти), морфология (на сперматозоидите в проценти). При определяне на заключението се използват референтните стойности на Световната Здравна Организация (СЗО) и критерия на Крюгер за морфология.

Разширената спермограма, се различава от обикновената по това, че включва допълнителен по-детайлен анализ и оценка на морфологията на сперматозоидите.

За да бъде точно изследването на спермограмата, мъжът е нужно да има от 3-5 дни полово въздържание, без прием на алкохол тези дни и без антибиотици в последния месец.

РЕПРОДУКТИВЕН СПЕЦИАЛИСТ – КОГА?

При редовни полови контакти, без предпазни средства, ако не настъпи бременност:

При жени под 36 години – до 1 година

При жени над 36 година – до 6 месеца

Пътят за постигането на една мечта  за всеки е различно дълъг, но никога не трябва да се губи вярата в постигането й!

Източник: Аптеки Запад    https://aptekizapad.bg

 

СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ И ИН ВИТРО ОПЛОЖДАНЕ

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK