• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
НЕЖНА ГРИЖА

НЕЖНА ГРИЖА – СЪВЕТИ ЗА МАЛКИТЕ СЪКРОВИЩА

Кожата, която е най-големият орган в човешкото тяло, е съставена от три слоя – епидермис, дермис и хиподермис, като при новороденото тя търпи развитие през първите няколко месеца от живота. При раждането, горният й слой все още е много тънък, не напълно зрял и лесно нараним. През първите седмици или по-дълго за недоносените бебета, кожата узрява и развива своята естествена защитна бариера и се адаптира към новата среда. Може да забележите, че тя на моменти е по-чувствителна и суха, но това е нормално при адекватна грижа следва да се успокои до три месеца.

Добрите практики в грижа на кожата ще помогнат за поддържане целостта на кожната бариера на бебето и могат да помогнат за предотвратяване на кожни проблеми в бъдеще. Това включва подходящо почистване, овлажняване и слънцезащита.

Къпането – колко често?

Честотата на къпане и времето на деня се основават на индивидуалните нужди на вашето новородено. Използвайте мек почистващ препарат без сапун, ако е необходимо. Изберете продукти, които не съдържат аромати, растения и антибактериални агенти, тъй като те могат да бъдат дразнещи към чувствителната бебешка кожа. След ваната подсушете кожата с потупване, като обърнете внимание на кожните гънки. Не се препоръчва използването на бебешка пудра или талк.

Овлажняване и хидратация

Нанасяйте плътен, не ароматизиран овлажнител всеки ден при първите признаци на сухота. По-плътните кремове са по-ефективни от лосионите.

Смяна на пелените

Зоната на пелената е изложена на постоянна влага, запушване и триене, което може да раздразни и увреди кожата, причинявайки обрив. За да предотвратите това: Сменяйте често памперсите на вашето бебе. Почистването при смяна става с хладка вода и меки кърпи за еднократна употреба или памучен тампон. Ако е необходимо, може да се използва почистващ препарат без сапун с неутрално pH. По възможност оставяйте бебето си колкото е възможно повече време за пелена

Дрехите

Леки, широки, меки дрехи и спално бельо от памук са най-подходящи. Внимавайте да не претоплите бебето си. Избягвайте груби бодливи тъкани, които влизат в пряк контакт с кожата. За да изперете дрехите на вашето бебе, използвайте мек перилен препарат без аромат.

Слънцезащитата – важна и необходима

Бебешката кожа е чувствителна към вредните ефекти на UV светлината. Бебетата на възраст под 6 месеца трябва да се пазят от пряка слънчева светлина. Когато сте на открито, леките дрехи, шапките, сенниците на количките и сянката са най-добрата защита срещу вредните UV лъчи от слънцето. Когато имаме пряко излагане на слънчева светлина трябва да се нанесе широкоспектърен слънцезащитен крем SPF 50+. Изберете слънцезащитен крем, подходящ за бебета или такива с чувствителна кожа. Нанасяйте слънцезащитен крем 15-20 минути преди да излезете навън и нанасяйте отново на всеки два часа. Ако слънцезащитният крем предизвика реакция върху кожата на вашето бебе, спрете да използвате продукта.

Козметика

На пазара има голямо разнообразие на продукти, които често ни водят към въпроса „Какво да избера?“

Най-общо казано се препоръчва бебешката козметика да е максимално изчистена от оцветители, ароматизатори и агресивни химични компоненти, както и да е с неутрално ph.

 

ИЗТОЧНИК: АПТЕКИ ЗАПАД

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK