• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
СЪХРАНЯВАНЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ПРИ РАЖДАНЕ

СЪХРАНЯВАНЕ НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ПРИ РАЖДАНЕ

Стволовите клетки притежават уникалната възможност да се превръщат във всяка една клетка от човешкото тяло.

Смята се, че началото на изучаването на стволовите клетки е било през 60-те години на XX век след изследвания на канадските учени Ърнест Маккълок и Джеймс Тил. Пъпната връв съдържа два вида стволови клетки: хемопоетични, намиращи се в кръвта на пъпната връв, и мезенхимни – намиращи се в тъканта на пъпната връв.

ЗА КАКВО МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ?

С напредването на медицината постоянно се откриват нови приложения на стволовите клетки. Те се утвърдени за лечение на близо 100 тежки заболявания, включително болести на кръвта, онкологични, метаболитни, автоимунни и др. болести. Текат проучвания за употребата на стволови клетки за възстановяване на сърцето след инфаркт. Стволовите клетки се използват и за възстановяване на увредени меки тъкани.

ОПАСНО ЛИ Е ВЗЕМАНЕТО НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ?

Стволовите клетки се вземат от пъпната връв на бебето след раждане. Процесът е безболезнен и безопасен както за майката, така и за бебето. Обикновено се взема както кръв, така и част от самата пъпна връв веднага след нейното прерязване. Процедурата може да се извърши както от екипа, при който се е провело раждането, така и от лице на избраната от Вас тъканна банка.

КОЛКО ВРЕМЕ СЕ СЪХРАНЯВАТ СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ?

Стволовите клетки се съхраняват за период от 20 години. След изтичането му, договорът със съответната банка може да се поднови от вече порасналото дете.

КОЛКО СТРУВА СЪХРАНЕНИЕТО НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ?

Цялата процедура по извършването на необходимите изследвания, вземането на стволови клетки, тяхната обработка и съхранение за срок от 20 години струва около 5000лв. Повечето тъканни банки предлагат различни схеми за разсрочено плащане.

Съществува вариант за дарение на стволови клетки към Националната публична донорна банка на стволови клетки от пъпна връв, което е безплатно. Разликата с частните тъканни банки е, че в публичната тъканна банка запазеният биологичен материал се предоставя на хората, които имат нужда от него, независимо дали те са дарители, донори или нуждаещи се.

СЪВЕТИ И ОСНОВНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА СПОКОЙНА БРЕМЕННОСТ

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK