• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Кърменето

КЪРМЕНЕТО – ОСНОВНИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Кърменето от край време се смята за най-добрия източник на хранителни вещества за новороденото.

Имам ли достатъчно кърма?

Това е основният въпрос, който си задава всяка майка от момента на първото поставяне на бебето на гърда. Дали му е достатъчно, дали се нахранва, дали всичко е наред…

В първите дни след раждане количеството коластра, което гърдите Ви произвеждат е напълно достатъчно за хранителните нужди на бебето.

В следващите няколко седмици след раждането бебето има нужда да суче много често, защото стомахчето му е малко, то бързо се уморява и не може да поема големи количества кърма, за да се засити за дълги интервали от време.

В началото може да е трудно да се ориентирате дали храната  е достатъчна за бебето. Най-простичкото правило за ориентир е да следите памперсите. През първия месец от живота на детето изхожданията са изключително чувствителен показател и могат да ви ориентират кога всичко е наред и кога е нужно да търсите помощ.

Известно е, че понякога храненето с шише може да доведе до отказ на бебето от гърдата и кърмещите майки често биват предупреждавани да не използват шишета. Но има ситуации, когато се очаква дохранването да е продължителна и съществена част от плана за хранене или бебето е в по-сериозно състояние, което изисква храненето да отнема минимум усилие, тогава родителите избират шишетата.

Тъй като обаче храненето с шише действително носи риск за успеха на кърменето, е важно то да се прави по начин, който максимално наподобява и пази уменията за хранене на гърдата. Ще се спрем на няколко важни момента при избора на шише и биберон:

Шишето – Единственото важно при избора на шише е материалът, от който е произведено. Поради сериозни съмнения за здравословни рискове от бисфенол А е за предпочитане да избирате пластмасови шишета, за които е доказано, че не съдържат бисфенол А – или стъклени шишета.

Биберонът – Успехът при съчетаването на гърда и шише зависи в огромна степен от две неща:
Силата на струята и скоростта, с която млякото се излива в устата
Доколко позицията на устните и езика на бебето върху биберона са подобни на позицията при кърмене.

Наблюдавайте внимателно засукването на бебето на биберон за следните неща:

Колко голям ъгъл се постига в ъгъла между устните на бебето – остър или тъп? При кърмене на гърдата се стремим устните да са широко отворени с ъгъл повече от 120 градуса и е важно на шишето да се случва същото.

Как лежат устните върху биберона – дали някоя от тях е притисната и всмукната навътре?

Има ли отвори в ъгълчетата на устата, от които изтича мляко?

Отговорите на тези въпроси ще ви ориентират доколко биберонът, който използвате, ви позволява да имитирате максимално добре кърменето. Целта е устните на бебето да са широко отворени, без да са напрегнати и без горната да е прехапана навътре. Вакуумът, който образуват около биберона, трябва да е добър и да няма изтичане на мляко отстрани.

Каучук или силикон?
Това е въпрос на лично предпочитание.
Каучуковите биберони са от натурален материал, по-меки са и може да са по-удобни за новородено бебе. Недостатъкът им е, че се износват бързо.
Силиконът е по-твърд и изцяло синтетичен материал, но е значително по-устойчив, което – съчетано с привлекателната му прозрачност – го прави предпочитан от повечето майки.

КЪРМЕНЕ – ЗАЩО Е ВАЖНО КАКТО ЗА БЕБЕТО, ТАКА И ЗА МАЙКАТА?

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK