• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Първата година от живота на детето

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ДО 1 ГОДИНКА

Един от ключовите компоненти за осигуряване на здравословен старт са редовните профилактични прегледи (детска консултация) през първата година на детето. Те играят жизненоважна роля за наблюдението на детското развитие, ранното диагностициране на потенциални проблеми и предоставяне на основни насоки относно отглеждането на малчугана. В тази статия ще наблегнем на същността на профилактичните прегледи на децата през първата им година.

Първата година от живота на детето е забележително пътуване, изпълнено с бърз растеж, непрестанни промени и безброй важни етапи. Този изключително динамичен период поставя основата на доброто здраве за бъдещето.

Профилактичните прегледи за децата до 18-годишна възраст са регламентирани в Програма “Детско здравеопазване” на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Те са напълно безплатни.

КОЙ МОЖЕ ДА ОСЪЩЕСТВЯВА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ПРИ ДЕЦАТА?

Задължително е родителите да изберат общопрактикуващ лекар (ОПЛ) за своето дете възможно най-бързо след раждането. За да намалите напрежението, е препоръчително да се ориентирате относно опциите си преди раждането. Първоначален избор на ОПЛ се осъществява с „Регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар“, която може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК, и се попълва заедно със съответния лекар.

При желание от страна на родителите проследяването на здравословното състояние на детето до навършване на 18-годишна възраст може да се осъществи от педиатър. За това е необходимо еднократно издаване на направление от ОПЛ. Въпреки тази възможност, имунизациите на детето се извършват от ОПЛ.

ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ СЛЕД РАЖДАНЕТО

До навършване на едномесечна възраст новороденото има право на два профилактични прегледа. Първият трябва да се извърши до 24 часа след изписване от родилното отделение, което обяснява защо е важно да бъде избран лекар за детето възможно най-бързо. Ако това не се е случило, първият преглед се осъществява до 24 часа след избора на ОПЛ или педиатър.

По време на първия преглед ще бъде снета подробна анамнеза относно раждането: как е протекло, имало ли е усложнения. Пригответе документацията от родилното отделение, за да може лекарят на детето Ви да се запознае с нея. След това детето ще бъде прегледано. Ще Ви бъдат дадени насоки и съвети относно грижите за бебето – кърмене, хигиена, сън и др. Не се притеснявайте да задавате въпроси, никой не очаква да знаете всичко за родителството.

Вторият преглед обикновено се осъществява 1-2 седмици след първия. Според изискванията до 28-ия ден от раждането бебето се преглежда в дома.

OT 1 МЕСЕЦ ДО 1 ГОДИНА

Вашето дете подлежи на ежемесечен профилактичен преглед (детска консултация). За всяко посещение при личния лекар са планирани различни дейности (изследвания, имунизации спрямо актуалния Имунизационен календар и др.).

Общото между всички тях е, че ще бъдете разпитани относно здравословното състояние на детето (снемане на анамнеза), то ще бъде прегледано, претеглено, ще се измерят ръст, обиколка на гърди и глава. Един от най-важните компоненти на детската консултация е оценката на нервно-психическото развитие. Чрез нея лекарят проследява в динамика двигателните, речевите и поведенческите промени, които са характерни за отделните етапи от детското развитие.

НА 1 И НА 4 МЕСЕЦА бебето подлежи на изследване на тазобедрените стави. С него се цели ранно откриване на тазобедрена дисплазия. При преценка може да се назначи преглед при ортопед.

НА 6 МЕСЕЦА се назначава ехография на отделителната система на бебето. Извършва се обща оценка на слуха и зрението.  Това е моментът и за първите профилактични лабораторни изследвания – кръв и урина. При нужда се назначават допълнителни тестове.

НА 1 ГОДИНА лабораторните изследвания се повтарят. Отново се извършва оценка на слуха и зрението. След навършване на 1-годишна възраст детските консултации се провеждат на по-големи интервали.

Описаните дейности са задължителния минимум, определен от компетентните институции. При необходимост Вашето дете ще бъде насочено за съответните допълнителни изследвания (лабораторни, образни, микробиологични и др.), както и консултации със специалист.

Профилактичните прегледи през първата година са незаменими по отношение на своевременното диагностициране и решаване на потенциални здравословни проблеми. Инвестирайки в здравето на децата си още от самото начало, ние не само защитаваме тяхното незабавно благополучие, но и полагаме основата на един пълноценен живот.

Със съдействието на АПТЕКИ ЗАПАД

КЪРМЕНЕ – ЗАЩО Е ВАЖНО КАКТО ЗА БЕБЕТО, ТАКА И ЗА МАЙКАТА?

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK