• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ДВУПЛОДНА БРЕМЕННОСТ

ДВУПЛОДНА БРЕМЕННОСТ И ИНВИТРО-КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?

Ин витро фертилизацията (IVF) е революционна стъпка в репродуктивната медицина, предлагайки надежда на двойки с инфертилитет. Един интригуващ аспект на IVF е връзката му с повишената вероятност от двуплодна бременност. Тъй като търсенето на асистирани репродуктивни техники нараства, разбирането на съображенията около двуплодна бременност в резултат на IVF става от първостепенно значение.

НАКРАТКО ЗА ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРАТА

IVF представлява асистирана репродуктивна техника, при която след хормонална стимулация и яйчникова фоликулна пункция се осъществява оплождане на яйцеклетки извън тялото, като полученият ембрион(и) впоследствие се имплантира в матката. Депозирането на ембрионите в маточната кухина се нарича ембриотрансфер. За извършване на трансфера се избират ембрионите с най-добро качество. Обикновено се трансферират от 1 до 3 ембриона, в зависимост от възрастта на пациентката и нейната анамнеза.

ЗАЩО БЛИЗНАЦИТЕ СА ПО-ЧЕСТО СРЕЩАНИ ПРИ ИН ВИТРО?

Двуплодната бременност при ин витро обикновено се обяснява с трансфера на няколко ембриона. Доста рядко срещани са еднояйчните близнаци. Трансферът на повече от един ембрион се влияе от различни фактори, включително възрастта на жената, качеството на ембрионите и наличието на предишни неуспешни опити за ин витро.

РИСКОВЕ, СВЪРЗАНИ С ДВУПЛОДНАТА БРЕМЕННОСТ

Въпреки че перспективата за близнаци може да бъде вълнуваща, тя се явява предизвикателство за бъдещите родители и избрания от тях медицински екип.  Двуплодната бременност се счита за рискова поради повишената вероятност от настъпване на усложнения, както при майката, така и при бебетата. Те включват:

  • Настъпване на потенциално животозастрашаващи за майката усложнения като прееклампсия и кръвоизливи. При бременните с близнаци е и повишен рискът от развитие на гестационен диабет.
  • Преждевременно раждане на бебетата (преди 37 гестационна седмица), ниско тегло при раждане. При близнаците по-често се налага едното или и двете бебета да останат за наблюдение и лечение в неонатологично отделение.

Ако очаквате близнаци, това в никакъв случай не означава, че задължително ще имате проблемна бременност. Възможно е обаче да посещавате акушер-гинеколога си за по-чести прегледи и проследяване на състоянието Ви. Ето защо е от особено значение да изберете медицински екип, на който имате доверие.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK