• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ЯЙЧНИЦИТЕ

Яйчниците

Яйчниците са женските гонади (полови жлези), които съдържат яйцеклетки (ооцити).

Овулация

Когато яйчниците бъдат стимулирани от ендокринни и невронални фактори, те активират растежа и развитието на няколко яйцеклетки (ооцити). Среднo 1 до 2 от тези ооцити узряват и се отделят (овулират) от яйчниците на всеки 28 дни (средната продължителност на менструалния цикъл).

Ако една отделена яйцеклетка влезе в контакт със сперматозоид във фалопиевата тръба, настъпва процесът на оплождане, при който двете клетки се сливат. Имплантацията на получения ембрион в набъбналата маточна лигавица води до бременност.

Липсата на имплантация на ембриона води до излющване на набъбналата маточна лигавица – процес, известен като менструация.

Хормоните контролират менструацията и овулацията, които представляват съответно 1-вата и 3-тата фази на менструалния цикъл.

Хормоналният дисбаланс, който води до липсата на овулация, може да се дължи на нарушена функция на хипоталамуса, хипофизата, щитовидната жлеза или надбъбречните жлези. Най-честите първопричини за това са Синдромът на поликистозните яйчници, затлъстяването, вредностина работното място, алкохолизмът и другитоксични вещества. Преждевременната яйчникова недостатъчностсъщо води до ановулация (липсата на овулация).

BACK