• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид (ICSI)

Интрацитоплазменото инжектиране на сперматозоид (ICSI) е процедура, която дава възможност на двойки с мъжки фактор безплодие да имат деца. Причината за това е, че са нужни много по-малък брой сперматозоиди, защото всеки сперматозоид се инжектира директно в една яйцеклетка. При другите популярни методи за асистирана репродукция (вътрематочна инсеминация и конвенционално ин витро) са нужни хиляди/милиони сперматозоиди за постигане на оплождане.

Също като конвенционалното ин витро, ICSI оплождането изисква зрели яйцеклетки, поради което повечето пациентки преминават хормонална стимулация (КОХС), която прави възможно узряването на значително по-голям брой яйцеклетки отколкото при нормалния процес на овулация.

По време на целия период на хормоналната стимулация, лекуващият акушер-гинеколог проследява растежа на фоликулите на пациентката, определя кога тя трябва да се инжектира с Прегнил (медикамент, предизвикващ овулация) и кога ще се състои яйчниковата фоликулна пункция (2)

(между 34 часа и 36 часа след инжектиране на Прегнил).

В деня на пункцията, трябва да се вземе семенна проба (3) от партньора на пациентката, за да бъде използвана за оплождане на извлечените яйцеклетки. Замразена семенна проба също може да бъде използвана ако поради някаква причина партньорът на пациентката не може да даде семенна проба в съответния ден. В зависимост от вида на мъжкия фактор безплодие, може да се наложи партньорът на пациентката да премине през микрохирургическо спермално извличане (PESA, MESA, TESA или TEFNA) за получаване на сперматозоиди.

След като бъде обработена, спермалната проба се изследва под микроскоп и се избират отделни сперматозоиди, въз основа на тяхната морфология (форма) и подвижност. Броят на избраните сперматозоиди отговаря на броя на яйцеклетките.

Сперматозоидите се инжектират в яйцеклетките (ICSI – (4)), чието развитие се следи ежедневно в продължение на до 6 дни. От получените ембриони се избират най-добрите, които да бъдат прехвърлени в матката на пациентката (Ембриотрансфер – (5)). При наличие на по-голям брой ембриони с добро качество, част от тях могат да бъдат замразени и трансферирани при последващ ин витро цикъл.

ICSI се препоръчва за двойки, при които се наблюдава:

Мъжки фактор инфертилитет

Ниски нива на оплождане при предишни цикли на конвенционално ин витро оплождане

BACK