• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Замразяване на яйцеклетки

Добре известно е, че женската фертилност претърпява рязък спад след определена възраст, която е около 35 години за средностатистическата жена. Основната причина за този спад е, че на възраст от 35 години повечето жени имат малко останали фоликули в техните яйчници, което означава, че по-силна хормонална стимулация е необходима за растежа и узряването на тези фоликули и дори при по-силна стимулация, малко яйцеклетки с добро качество узряват.

Поради тази причина много жени, които желаят да запазят своета фертилност, обмислят опцията за криопрезервация на ооцити (замразяване на яйцеклетки), макар че замразяването на оплодени яйцеклетки (замразяване на ембриони) е с по-висока успеваемост поради тяхната по-голяма устойчивост при излагане на стрес от замразяване.
Единственият вид замразяване на яйцеклетки, който се практикува в New

Life Специализирания Медицински Център по Гинекология е най-новият и най-успешен метод за замразяване на яйцеклетки, наречен витрификация. Витрификацията е процес на много бързо замразяване (флаш-замразяване), което предотвратява образуването на ледени кристалчета в ооцитите. Това е много важно, тъй като ледените кристалчета накърняват структурната цялост на яйцеклетките и така намаляват тяхното качество.

Процентът на живородените бебета, заченати с витрифицирани яйцеклетки е по-нисък от този, постигнат с витрифицирани ембриони, който е сравним с процента на живородените бебета, заченати със свежи (незамразявани) ембриони.

Замразяването на яйцеклетки се препоръчва за жени, които:

Нямат партньор и желаят да запазят фертилността си до по-късен период от живота си, но не желаят яйцеклетките им да бъдат оплодени с донорска сперма преди замразяване.

Са с поставена диагноза за онкологично заболяване и желаят да запазят фертилността си, преди да се подложат на химиотерапия и/или лъчетерапия.

Не желаят техните ембриони да бъдат замразявани поради религиозни или етични причини.

Са с фамилна обремененост за ранна менопауза и желаят да запазят фертилността си.

BACK