• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ТЕСТЪТ ЗА ДНК ФРАГМЕНТАЦИЯ

ТЕСТЪТ ЗА ДНК ФРАГМЕНТАЦИЯ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЕСТЪТ ЗА ДНК ФРАГМЕНТАЦИЯ И ЗА КОИ ПАЦИЕНТИ Е ПОДХОДЯЩ?

В предишната ни статия „Въздържание при мъжа и забременяване“ говорихме за това, че дългото въздържание при мъжа е свързано с повишаване на процента на сперматозоидите с фрагментирана ДНК. Но какво всъщност означава ДНК фрагментация? Кои мъже е добре да направят изследване за ДНК фрагментация на своите сперматозоиди?

Стандартният семенен анализ дава информация за трите основни параметъра, измерващи фертилността на един мъж – концентрация, подвижност и морфология на сперматозоидите. Спермограмата обаче не дава информация за процента на сперматозоидите с фрагментирана ДНК в семенната течност на мъжа. Цялостта на генетичния материал (ДНК) на сперматозоидите може да бъде нарушена в следствие на действието на химикали, тютюнопушене, висока температура, свободни радикали, отделяни при нормалния метаболизъм, и др. Високият процент на ДНК фрагментация (≥ 30% от сперматозоидите) се асоциира с по-лошо качество на ембрионите и спонтанни аборти.

Показания за изследване

Тестът за ДНК фрагментация се препоръчва за пациенти с нормални параметри на спермограмата, които заедно със своята партньорка са засегнати от неизяснен инфертилитет или са претърпели множество неуспешни асистирани репродуктивни процедури.

Тестът може да бъде направен и на пациенти с отклонения в основните параметри, изследвани в спермограмата, ако имат достатъчен брой сперматозоиди. Въпреки че при пациентите с мъжки фактор се счита, че причината за инфертилитета е известна, тест за ДНК фрагментация може да се назначи по преценка на лекуващия лекар. Това обикновено се случва при повече от 3 неуспешни ин витро процедури или при няколко спонтанни аборта. Тестът се назначава и при наличие на професионален риск като излагане на химикали, висока температура и примери.

В такива случаи откриване на повишен процент на сперматозоиди с фрагментирана ДНК означава, че е необходима промяна в начина на живот. Това включва не само избягване на професионалния риск, но и водене на по-здравословен начин на живот, с консумация на повече храни богати на антиоксиданти.

Ако смятате, че тестът за ДНК фрагментация е подходящ във вашия случай, говорете за това със своя лекуващ акушер-гинеколог/уролог, специалист по лечение на безплодие.
BACK