• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ПРЕТОПЛЯНЕ НА БЕБЕТО

ПРЕТОПЛЯНЕ НА БЕБЕТО – КАК ДА ГО ИЗБЕГНЕМ?

Лятото е в разгара си, а високите температури – факт.

Как да предпазим бебето от жегите? – е въпрос, който всяка майка си задава. Какво трябва да имаме предвид и за какво да внимаваме – прочетете в следващите редове.

През първите месеци на  новороденото, терморегулацията му  е все още   несъвършена. То е неспособно да реагира адекватно на резките температурни промени, настъпващи в заобикалящата го среда. Поради тези си  физиологични особености бебетата в първите месеци са по-податливи, както на охлаждане, така и на претопляне . Претоплянето особено в летните месеци  често засяга и по-големи деца, но претоплянето изобщо в детска възраст може да бъде следствие  на много фактори – климат, неподходящо  облекло, висока температура в детската стая, дебели завивки и т.н  .

Потните жлези  все още не функционират през първите месеци след раждането и това и причината тялото да не може да се охлажда  чрез изпотяване.

В следващите редове ще обърнем внимание на няколко признака, които се асоциират с претоплянето и  за които трябва да внимаваме:

  • Повишена телесна температура и прояви на сънливост
  • Учестено дишане
  • Зачервяване на лицето или други части на тялото
  • Изпотяване в областта на главата или челото
  • Състояние на нервност
  • Гадене или повръщане
  • Обрив, характеризиращ се с малки червени пъпчици по лицето, вратлето, коремчето, гърба, гърдите слабините и други части на тялото.

Как да избегнем претоплянето на бебето?

  1. Стайната температура трябва да е в здравословния диапазон до 24 градуса
  2. Избягвайте излагането на бебето на директна слънчева светлина, особено в обедните часове, когато слънцето е най-силно.
  3. Не обличайте детето с повече слоеве облекло, отколкото вие самите носите в момента – като по възможност дрехите да са от естествена материя
  4. Никога не оставяйте бебето си в автомобила си без надзор.
  5. През летните месеци след баня избягвайте да мажете бебето с кремове, лосиони или олиа.

Лeĸoтo пpeтoплянe, пpoявявaщo ce caмo c oбpив, нe ĸpиe cepиoзни pиcĸoвe зa здpaвeтo нa дeтeтo, ocвeн  временен дискомфорт. Когато обаче то е в по-висока степен мoжe дa дoвeдe дo пoвpъщaнe, нapyшeниe нa eлeĸтpoлитния бaлaнc, oбeзвoднявaнe и други по-сериозни проблеми.

Какво да правим, ако все пак това се случи :

-възможно най-бързо осигурете прохладна стая в която да сложите детето

-осигурете влажни кърпи с хладка , но не студена вода и  наложете по кожата

– ако е възможно давайте често на малки глътки вода

– премерете температурата и ако тя не пада под 39 градуса – се обърнете към  вашия лекар

В заключение става ясно , че при правилно поведение в различни от лятото сезони  и избягване на  причините водещи до претопляне  през горещите ленти месеци, бихме могли   да  си спестим  неприятните преживявания, както за бебето така и за цялото семейство.

ИЗТОЧНИК: АПТЕКИ ЗАПАД

НЕЖНА ГРИЖА – СЪВЕТИ ЗА МАЛКИТЕ СЪКРОВИЩА

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK