• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

Инсулинова резистентност и забременяване

Скъпи приятели , инсулинът е единственият хормон в човешкото тяло, способен да намали кръвнозахарното ниво. Той спомага за усвояването на кръвната глюкоза от клетките, където тя се използва в зависимост от нуждите на организма. В следващите редове ще ви запознаем с инсулиновата резистентност и каква е връзката му със забременяването.

Инсулинова резистентност и забременяване

Какво е инсулинова резистентност?

Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките губят чувствителността си към инсулина. Компенсаторно панкреасът произвежда по-големи количества инсулин, което води до многообразни метаболитни нарушения. Това състояние е характерно за диабет тип 2.

Инсулиновата резистентност има връзка и със синдрома на поликистозните яйчници, който е сред най-честите гинекологични проблеми днес. Характерни симптоми най-често са нередовната менструация, овариалните кисти, увеличените нива на мъжките полови хормони (андрогени), увеличеното окосмяване, наднорменото тегло и кожните проблеми – акне.

Високите нива на инсулин се отразяват и на яйчниците, които започват да произвеждат по-големи количества полови хормони – както женски, така и мъжки. Свръхпродукцията на естрогени потиска овулацията, което е причината за трудното зачеване при жените с инсулинова резистентност.

Нужни са много усилия и дисциплина. Правилното хранене, медикаментозното лечение и правилното физическо натоварване допринасят за положителни резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK