• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

МОГАТ ЛИ ПРЕКАЛЕНИТЕ ТРЕНИРОВКИ ДА НАВРЕДЯТ НА ФЕРТИЛИТЕТА?

При жени с нормално телесно тегло редовните тренировки намаляват стреса и спомагат за поддържане на оптимално телесно тегло – фактори, необходими за лесно и бързо забременяване.

При жени с наднормено тегло

При жени с наднормено тегло се препоръчва отслабване и промяна в диетата, преди забременяване. Това обаче в никакъв случай не означава крайно рестриктивни диети и тренировъчен режим, несъобразен с тяхното досегашно ниво на физическа активност. Такъв тип диети и тренировки няма да подобрят шансовете им за забременяване. Като водят до рязко повишаване на нивата на стрес хормона кортизол, преумора и възможни травми.

Прекалените тренировки при слаби жени

Прекалените тренировки при слаби жени пък могат да доведат до много нисък процент на телесни мазнини. Естрогените (група женски полови хормони) се синтезират и в мастната тъкан, което означава, че ниският процент мастна тъкан води до намалено производство да естрогени. Това може да доведе до нередовна менструация (олигоменорея) или пълна липса на менструация  (аменорея) , следователно и до проблеми със забременяването. Разбира се, тези случаи са изключително крайни и са по-вероятни при професионални спортистки.

Не се отказвайте от спорта, но бъдете разумни в начинанията си!

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK