• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

Основни правила на хранене, когато се опитвате да забременеете

Скъпи приятели,

Правилните хранителни навици са изключително важни за нормалното функциониране на организма, а от там и за забременяването. Начинът, по който се храним, се отразява и на теглото ни. Твърде ниското или твърде високото тегло пък от своя страна са причина за хормонални нарушения, които имат негативен ефект върху овулацията.

Колко от Вас успявате да се храните правилно в забързаното ни ежедневие?

В тази статия ще Ви предложим няколко съвета, с които да увеличите шансовете си за забременяване:

1. Яжте пресни плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците, особено когато не са топлинно обработени, са идеален източник на антиоксиданти и витамини, а освен това помагат и при възпалителни процеси. Спанакът, цитрусите и зърнените храни са богати на фолиева киселина, която е необходима за нормалното развитие на нервната система на бъдещото Ви бебе.

2. Подберете качествени източници на протеини

Когато се опитвате да забременеете или вече сте бременна, е добре диетата да съдържа повече протеини, отколкото въглехидрати. Това означава, че 40% от дневния хранителен прием трябва да е белтъчен. Подходящи източници на протеини са бялото месо, яйцата, рибата, бобовите храни. Схващането, че яйцата „вдигат холестерола“ и „трябва да се избягват“, не е вярно освен в случаите на някои редки заболявания на липидната обмяна.

3. Не пренебрегвайте млечните продукти

Ако нямате лактозна непоносимост, няма причина да избягвате млечните продукти, защото чрез тях си набавяте калций и протеини.

4. Не забравяйте да приемате Омега-3 мастни киселини с храната (риба, ядки, чия, ленено семе). Те са важни за нормалните хормонални нива, а и за по-нататъшното развитие на плода.

5. Кажете „не“ на кафето, алкохола и цигарите

Повече от 1-2 чаши кафе на ден могат да намалят фертилитета, водят до дехидратация и проблеми с усвояването на желязото от плода. Прекомерната употреба на алкохол може да разреди овулациите, а тютюнопушенето увеличава риска от извънматочна бременност, спонтанен аборт и вродени аномалии на плода.

Не забравяйте, че правилното хранене е отговорност и на двамата партньори.  Вредните хранителни навици при мъжете се отразяват на оплодителната способност на сперматозоидите.  А и когато и двамата имате сходен хранителен режим, ще ви бъде много по-лесно да се придържате към него.

 

Бременността бележи началото на огромни промени във вашия живот. Подобряването на вашите хранителни навици е добър начин да повишите своите шансове за забременяване.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK