• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

5 СУПЕРХРАНИ, ОСОБЕННО ПОЛЕЗНИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕНОСТТА

Човешкото тяло е една впечатляваща машина, особено по време на бременност. Промените, които настъпват през този период изискват балансиран хранителен режим, защото това, което ядете вие, „яде“ и вашето бебе.

В тази статия ще Ви представим 5 суперхрани, на които трябва да наблегнете.

1. Ядки

Ако имате алергии към тях, можете да ги пропуснете. В противен случай нямате оправдание! Ядките са източник на протеини, фибри и полезни мазнини. Скорошни проучвания установяват, че децата на жени, които консумират ядки редовно, по-рядко страдат от алергии към тях.

2. Кисело мляко

Киселото мляко притежава протеини, калций и витамин D. Полезните бактерии в него допринасят за правилното функциониране на храносмилателната система и предотвратяват гъбичните инфекции, които се срещат често при бременните.

3.Сушени плодове

Богати са на фибри и са лесно преносими. Сушените плодове трябва да са без добавена захар, иначе се превръщат в калорийна бомба. Консумирайте ги между храненията или когато сте навън, за да намалите желанието за вредни храни.

4.Сок от лайм

Бременните жени често страдат от недостатъчност на витамин С. Сокът от лайм е напълно безопасен като фреш или добавен към вода. Той влияе добре на храносмилателната система, кръвното налягане  и съдържа калий, който е полезен за нервната система на плода.

5.Червено месо

Това включва телешко, свинско и агнешко. Червеното месо е богато на цинк, желязо и протеини и подпомага образуването на колаген, еритроцити и костна тъкан. Подбирайте месо без много тлъстини и го приготвяйте така, че да не остане сурово.

Особено през първите месеци от бременността, повечето жени изпитват глад за всички онези храни, които трябва да се избягват – тестени и захарни изделия (т. нар. junk food). Това се дължи на резките хормонални промени и е нормално. Ако сте сред тези дами, не се опитвайте да стоите напълно настрана от тези храни, но и не ги правете основен източник на енергия. Ключът е в баланса.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK