• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

ПРЕНАТАЛНИ ТЕСТОВЕ – ВИДОВЕ И НУЖДАТА ОТ ТЯХ

Пренатални тестове – Видове и нуждата от тях.

Съвременните методи за пренатален скрининг и диагностика показват изключителен успех в ранното откриване на хромозомните аномалии при плода. Според начина на извършване, пренаталните тестове се делят на две големи групи: неинвазивни и инвазивни. Към неинвазивните тестове спадат биохимичният и ДНК скринингът.

Биохимичният скрининг бива ранен (11 до 13+6 гест. Седм.) и късен (15 до 20 гест. седм.). Той дава на бременните жени оценка на риска по отношение на хромозомни аномалии на плода. Най-често срещаните хромозомни аномалии са Синдром на Даун (тризомия (три хромозоми вместо две) 21), Синдром на Едуард (тризомия 18), Синдром на Патау (тризомия 13) и Синдром на Търнер (монозомия (една хромозома вместо две) X). Рискът, определен от биохимичния скрининг се изчислява на базата на множество фактори – различни биохимични показатели в комбинация с ултразвукови параметри (напр. нухална транслуценция) и възрастта на майката.

ДНК скрининговите тестове са най-съвременният метод за пренатално изследване. Това са неинвазивни тестове, при които се изследва свободна фетална ДНК, намираща се в майчината кръв. Могат да се приложат още в 9тата гестационна седмица по желание на родителите или след сравнително висок риск от аномалии, отчетен от биохимичния скрининг. Освен изключителната си чувствителност по отношение на хромозомните аномалии,  ДНК скрининговите тестове дават информация за пола на бебето много по-рано от ултразвука.

Окончателна диагноза на хромозомна аномалия може да се постави чрез инвазивен пренатален тест, какъвто е амниоцентезата или хорионбиопсията. При тях чрез игла/катетър се взима околоплодна течност или част от плацентата, които се изследват. При тези манипулации обаче съществува повишен риск от преждевременно раждане.

В 21 век новите технологии осигуряват все по-добро качество на живот както на нас, така и на нашите неродени деца. Пренаталните тестове дават на бъдещите родители спокоиствието, че знаят как се развива детето им още в утробата.

Един коментар

  1. КАКВО Е ТАЛАСЕМИЯ? ин витро клиника New Life Отговори →

    […] Една от най-големите тревоги на бъдещите родители е дали детето им има наследствено заболяване. Най-тежката форма на таласемия (Таласемия Майор, Болест на Кулей) може да се диагностицира чрез пренатална генетична диагностика и амниоцентеза.ПРЕНАТАЛНИ ТЕСТОВЕ – ВИДОВЕ И НУЖДАТА ОТ ТЯХ […]

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK