• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Ендометриоза

МОГА ЛИ ДА ЗАБРЕМЕНЕЯ, АКО ИМАМ ЕНДОМЕТРИОЗА?

И преди сме писали статии, посветени на ендометриозата. Въпросът, свързан с ендометриозата, който вълнува най-много от Вас, нашите пациенти, е “Мога ли да забременея по естествен начин, ако имам ендометриоза?”. В настоящата статия ще се опитаме да отговорим именно на него.

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата представлява състояние, при което клетки от маточна лигавица /ендометриум/ се открива на нетипични места – яйчници, маточни тръби, дори черва. Тези разраствания се влияят от половите хормони и реагират по същия начин като лигавицата на матката, тоест, с месечно кървене. Това е предпоставка за развитие на възпалителни процеси. В резултат на тези процеси се образуват сраствания, които могат да доведат до някои проблеми в бъдеще, включително и такива, свързани със забременяването.

Забременяване с Ендометриоза

Попринцип  жени с лека форма на ендометриоза имат еднакъв шанс да забременеят по естествен начин със жените, нямащи този проблем. При средните и тежките форми на ендометриоза е възможно да се появят проблеми с естественото зачеване. Причините за това най-често са сраствания в маточните тръби или ендометриални огнища в яйчниците. В зависимост от конкретната причина, лекуващият акушер-гинеколог насочва пациентката към подходящия метод на лечение. Ако е налице непроходимост на маточните тръби и от двете страни вследствие на сраствания или намален яйчников резерв в следствие на т.нар. шоколадови кисти, лекуващият акушер-гинеколог най-вероятно ще ви насочи към ин витро процедура.

Не забравяйте, че ендометриозата се диагностицира само хистологично. С други думи диагноза се поставя след направата на лапароскопия и хистологично изследване на биопсирания материал. Ендометриозата в никакъв случай не е присъда, когато се отнася до зачеването по естествен път. Някои леки промени в начина на живот могат да окажат влияние върху зачеването по естествен път. Например, диетата, богата на плодове и зеленчуци и редовната физическа активност потискат възпалителните процеси, което се отразява благоприятно при това заболяване.

 Не трябва да забравяме, че най-важното при всяко едно медицинско състояние е да бъде диагностицирано колкото се може по-рано, за да бъдат предприети своевременни мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK