• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Момче или момиче

МОМЧЕ ИЛИ МОМИЧЕ

МОМЧЕ ИЛИ МОМИЧЕ – ПРЕДПОЧИТАНИЯТА НА СЪВРЕМЕННИЯ РОДИТЕЛ

Някои родители още преди да са видели положителния тест за бременност знаят дали искат  момче или момиче. Други пък нямат предпочитания, а само се надяват бременността да протече спокойно и а бебето да се роди здраво.

По-интересно е обаче по какво  предпочитанията на съвременния родител се различават от тези на родителите в миналото.

Тогава родителите са се радвали повече ако имат момче. Това е напълно обяснимо тъй като в миналото момчето е оставало в бащината си къща, а момичето е отивало в къщата на съпруга си. По този начин тя става част от неговото семейство, продължава неговия род и се грижи за неговите родители, когато остареят.  В някои общества в нашето съвремие (напр. Индия и Китай) този стереотип все още не е разчупен и масовите предпочитания на родителите са за момче.

В днешно време освен, че младите нямат ангажимент да живеят при родителите на момчето или момичето, ролите на двата пола са сравнително изравнени. Жените, както и мъжете имат приблизително еднакви възможности за кариерно развитие и финансово благополучие. Макар и на запад, в някои семейства фамилията на децата се образува от фамилийте и на двамата родители (напр. Шайло Джоли-Пит, дъщеря на Анджелина Джоли и Брад Пит). Всичко това допринася и за промяната във вижданията на съвременния родител. Все повече бъдещи родители споделят, че искат да имат момиченце.

МОГА ЛИ ДА ИЗБЕРА ПОЛА НА БЕБЕТО?

При бременности, заченати по естествен начин не. Въпреки това, полът на бебето може да бъде открит много преди раждането – чрез ултразвуков преглед (около 20та гест. седм.) или допълнително генетично изследване (начало на 9та гест. седм.).

При бременности, заченати ин витро съществува метод, чрез които могат да се изберат и върнат само ембриони от определен пол. Този метод се нарича ПредИмплантационна Генетична Диагностика (ПИГД) и обикновенно се използва при семейства с генетични заболявания за постигане на бременност със здраво бебе. Методът може да се използва и за подбор по признък пол, но според българското законодателство това е разрешено само по медицински причини. С други думи подбор по признък пол е разрешен само ако става въпрос за генетично заболяване, което се проявява само при единия пол(обикновенно при мъжете – хемофилия, далтонизъм и пр.).

А Вие имате ли предпочитания за пола на бъдещото Ви дете? А ако вече сте родители, сбъдна ли се Вашето желание?

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK