• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
МЕДИЦИНА В ИНТЕРНЕТ – ОПАСНО ИЛИ ПОЛЕЗНО?

МЕДИЦИНА В ИНТЕРНЕТ – ОПАСНО ИЛИ ПОЛЕЗНО?

ЧЕТЕНЕТО НА МЕДИЦИНА В ИНТЕРНЕТ

На всеки от нас се е случвало да напише симптомите си в Интернет в търсене на бързи отговори. Интернет казва, че сме тежко болни, а според личния лекар е просто настинка. Кой е прав? Четенето на медицински материали днес е по-достъпно от всякога. А дали е опасно или по-скоро полезно – зависи от нагласата на четящия.

Любознателните пациенти са повод за радост. Изключително приятно е да се работи с  човек, който се интересува от здравето си и желае да научи нещо повече.  Така пациентът не се чувства сякаш му се говори на чужд език и може да участва активно в лечебния процес.  Ние имаме няколко съвета, които ще направят четенето Ви по-ползотворно:

1.ВСЕКИ МОЖЕ ДА НАПИШЕ СТАТИЯ

Интернет пространството е достъпно за всички. Няма как да знаете кой се крие зад псевдонима, какви са знанията и намеренията му. Бъдете изключително критични в четенето си и не приемайте нищо за 100% истина. Това се отнася най-вече за любителските групи, форуми и блогове.

Повечето болници имат сайтове с достоверна и достъпно поднесена информация. Съветваме Ви да се придържате към тях. Нашите статии се пишат от хора, занимаващи се с медицина и задължително се проверяват от лекари. Ако все пак забележите неточности, Ви молим да ни кажете.

2.ИЗГУБЕНИ В ПРЕВОДА

Има хора, които превеждат научни статии, водени от най-добри намерения. Проблемът е, че медицинските текстове са предизвикателство дори и за опитен преводач. Много е лесно да се направи грешка и преведеното да придобие съвсем различен смисъл. Тук знанията по чужди езици ще са Ви от полза, защото е за предпочитане да четете материалите в оригинал.

3.ИНТЕРНЕТ НЕ ЗАМЕСТВА ЛЕКАРЯ

Четенето на медицина в Интернет не трябва да е предпоставка за самолечение. Много често то вреди повече, отколкото помага. Ако беше толкова просто, лекарите нямаше да учат буквално цял живот. Всеки пациент има индивидуални нужди и изборът на най-подходящата терапия е изкуство, което се овладява с години опит.

Ако се интересувате от репродуктивна медицина, не се притеснявайте да ни задавате въпроси. Освен това сме отворени към нови идеи за статии, които ще са Ви от полза. Можете да споделите предложенията си, като ни изпратите съобщение във Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK