• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ЛЕКАР И ПАЦИЕНТ

ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ЛЕКАР И ПАЦИЕНТ

ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ЛЕКАР И ПАЦИЕНТ – КЪДЕ Е ГРАНИЦАТА?

Откритостта и доверието в общуването с лекаря са ключови за гладкото протичане на лечението. Както всички останали връзки, връзката между лекаря и пациента изисква време, за да се изгради.

Лични отношения обикновено се създават с лекар, който посещавате често/ от дълго време. Ако Ви се наложи да забременеете чрез ин витро, очаквайте чести срещи с лекуващия Ви акушер-гинеколог. Това несъмнено ще Ви сближи.

КЪДЕ Е ГРАНИЦАТА?

Всеки лекар знае колко е важно пациентът да е спокоен и да говори свободно за симптомите си. От своя страна, всеки пациент трябва да се чувства комфортно да задава всякакви въпроси за здравето си, колкото и глупави да му се струват те.  Това означава, че лекарят си върши добре работата.

Колкото и прекрасни да са отношенията Ви с Вашия лекар, не забравяйте, че те са професионални. Звъненето по лични телефони извън работно време без уважителна причина е недопустимо.

Лекарите също като всички останали хора имат семейство, деца и нужда от адекватна почивка. Сред лекарите е най-висок процентът на хората, диагностицирани с така наречения „бърнаут“ (от англ. „burnout“), т.е. физическа/ментална преумора, причинена от стрес и твърде много работа. Според много проучвания медицинските специалисти са също така сред най-често страдащите от депресивни състояния.

СПЕШНО ИЛИ НЕОТЛОЖНО?

Много от среднощните обаждания могат да бъдат избегнати. Просто малцина пациенти знаят, че има разлика между спешно и неотложно състояние и вината за това не е тяхна.

Спешното състояние изисква незабавна намеса. Например, бременна жена изведнъж получава силни болки в корема и прокървява. Ако ситуацията не бъде овладяна веднага, има опасност и за майката, и за плода.

Неотложното състояние търпи известно закъснение в реакцията, защото не представлява пряка опасност за живота.  Обикновено такива проблеми не се появяват изведнъж или поне прегледът може да почака до сутринта – например болки в ставите, кашлица и пр. В паниката човек често губи преценката си. Ако не сте сигурни дали проблемът може да почака, по-добре се обадете на лекуващия лекар или спешна помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK