• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ВИНО ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

ЧАША ВИНО ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

ВИНО ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

Виното е сред малкото напитки, които са не само вкусни, но и полезни. В малки количества то регулира кръвното налягане, успокоява и има антиоксидантно действие. Това е и причината много бременни да се чудят дали не могат да си позволят по една чаша вино.

Всеизвестната забрана за какъвто и да е алкохол през деветте месеца е по-скоро поради страх от злоупотреба. Акушер-гинекологът Ви не може да е сигурен, че няма да прекалите с чашката. Все пак неговата цел, както и Вашата, е да родите здраво бебе.

Макар и полезно, виното съдържа алкохол, което крие своите рискове. Не говорим за няколко чаши през деветте месеца, а за хронична консумация. Предполага се, че при ежедневен прием на спиртни напитки (най-вече твърд алкохол) рискът да се роди дете с увреждане е около 40%.

КАКВИ СА ОПАСНОСТИТЕ ?

Черният дроб на плода не произвежда нужните за разграждането на алкохола ензими. Колко алкохол ще достигне до него, зависи от функцията на майчиния черен дроб.

Наред с преждевременното раждане, забавеното развитие и ниското тегло, съществува риск бебето да страда от Фетален алкохолен синдром. За него е характерно забавеното умствено и физическо развитие, проблеми с паметта, речта и сърдечни дефекти.

Особено опасни са първите 3 месеца от бременността, защото тогава органите претърпяват най-голямо развитие. Близо 80% от бременностите в света са непланирани и много жени консумират алкохол преди да разберат, че са бременни. За предотвратяване на усложненията е задължително до раждането  повече да не се приема алкохол.

ИМА ЛИ АЛТЕРНАТИВИ?

В нашата страна алкохолът е част от почти всяко събитие. Дали ще е  вечеря, рожден ден или сватба – трябва да си кажем поне едно „наздраве“. За щастие на всички, които не могат да консумират алкохол, съществуват  безалкохолни варианти. Наред с масово разпространената безалкохолна бира, се предлага и безалкохолно вино. Oсвен, че не съдържа алкохол, калориите за една чаша са с около 2/3 по-малко.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK