• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ВИРУСЕН ГРИП И НАСТИНКА

РАЗЛИКА МЕЖДУ ВИРУСЕН ГРИП И НАСТИНКА

РАЗЛИКА МЕЖДУ ВИРУСЕН ГРИП И НАСТИНКА

В сезона на грипа и настинките да останеш здрав, е направо късмет. За съжаление, този факт въобще не е обнадеждаващ за тези, които са по-податливи на инфекции, сред които са бременните и жените, опитващи се да забременеят.

Грипът и настинката си приличат много.  Ако началото на заболяването Ви е било рязко, втриса Ви, имате болки в мускулите и главоболие, то най-вероятно имате грип. Настинката протича по-леко и основните оплаквания са запушен нос и възпалено гърло.

БРЕМЕННОСТ И ГРИП

Имунната система на бременните особено след първия триместър е отслабена, за да не бъде атакуван плодът. Това увеличава риска да хванете грип или настинка.

Някои от най-тривиалните лекарства като ибупрофен и аспирин са противопоказани при бременност. Те имат тератогенен ефект – могат да увредят плода. Винаги се консултирайте с личния лекар и четете листовката преди да вземете каквото и да е лекарство. И запомнете – антибиотиците не лекуват грип.

ИН ВИТРО И ГРИП

Проблемите с фертилитета несъмнено водят до стрес. От своя страна, стресът е причина за понижен имунитет. Ако се разболеете по време на ин витро цикъла си, е възможно да се стигне до прекъсването му или отлагане на някои манипулации (в зависимост от това на какъв етап сте). Това не е повод да криете симптомите си. Дори напротив – информирайте лекуващия  Ви акушер-гинеколог и при най-леките грипоподобни оплаквания.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ

Вирусът на грипа се предава по въздушно-капков път. Когато болните кихат и кашлят, той се разпространява във въздуха и всеки може да се зарази.

Ограничете излизанията, докато епидемията отмине и избягвайте контактите с болни хора. Ако все пак Ви се налага да отидете някъде, можете да използвате предпазна маска. Не забравяйте, че маската трябва да се сменя с нова през около 2 часа.

Противогрипната ваксина не пречи на забременяването и може да се постави и на бременни жени, осигурявайки имунитет на плода до 6 месеца след раждане.

За да имате положителни резултати, тези правила трябва да се спазват от цялото семейство.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK