• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ИНДИКАЦИИ ПРИ СЕКЦИО

ИНДИКАЦИИ ЗА СЕКЦИО

Поради напредъка в медицината Цезаровото сечение вече е рутинна операция. Индикациите да се избере този метод са много и за доста жени той е единственият начин да родят безопасно.

КОГА СЕ ПРАВИ СЕКЦИО?

Понякога майката страда от заболявания, които биха направили нормалното раждане опасно за нея. Такива са неповлияващата се от медикаменти еклампсия или тежка сърдечна недостатъчност. Диабетът също е предпоставка за прибягване към Цезарово сечение поради наднорменото тегло на плода. Ако страдате от късогледство над 3 диоптъра, напъните при раждане могат да доведат до отлепване на ретината. Наличието на аномалии на плацентата (предлежаща, враснала или отлепена) или твърде тесен таз са абсолютни индикации за цезарово сечение.

От страна на плода индикациите са свързани с косо или напречно положение, както и с изпадане на пъпната връв във влагалището. Седалищното предлежание не е абсолютна индикация за оперативна намеса. Ако бременността е многоплодна, раждането може да протече по естествен път, стига първият близнак да е в главично положение.

СПЕШНО СЕКЦИО

Раждането е изключително динамичен процес, който се мени постоянно. В редки случаи и след внимателна преценка от страна на лекаря се прибягва до спешно секцио. Обикновено това се случва при спадане тоновете на плода или прекалено дълъг и безуспешен родилен процес. След “изтичането на водите” плодът вече не е предпазен от околоплодния мехур и рискът от инфекция нараства с течение на времето.

СЕКЦИО ПО ЖЕЛАНИЕ

При липса на медицински показания за секцио, вагиналното раждане винаги трябва да бъде насърчавано. Някои майки искат бебето им да се роди на определена дата. Тази практика не е в интерес на детето и може да има сериозни последствия. Съществуват предположения, че нормалното раждане засилва имунитета на бебето заради контакта с влагалищната флора.

Ако изпитвате страх от родилния процес, обсъдете притесненията си с акушер-гинеколога си или дори с психолог. В крайна сметка Цезаровото сечение е сериозна операция с дълъг възстановителен период. И все пак ако това е Вашето решение, то следва да бъде уважавано.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK